Caută
Close this search box.

The Moscow Times: Odată de neconceput, capitularea ar putea fi salvarea Rusiei

leonid gozman

Războiul început de Vladimir Putin nu are obiective care să poată fi atinse, spune dr. Leonid Gozman, într-o opinie publicată de The Moscow Times.

Nu este vorba, spune dr. Gozman, care e preşedintele Uniunii Forţelor de Dreapta, despre încercarea de a împiedica Ucraina să adere la NATO – asta nu poate fi rezolvat prin război.

Nu este vorba de a ne asigura că oamenii pot vorbi rusa în Donbas – ar putea face asta oricum. Cu siguranță, nu este vorba despre distrugerea laboratoarelor din SUA, care produc viruși de infertilitate, care vizează femeile ruse: pur și simplu, aceștia nu există.

Acest război este doar despre distrugerea Ucrainei: ca stat, ca cultură, ca națiune. Lui Putin nu-i place Ucraina: e simplu.

De asemenea, nu a încercat niciodată să-și ascundă obiectivele: Putin a spus în repetate rânduri că rușii și ucrainenii sunt una, vorbesc aceeași limbă și că Ucraina este invenția lui Lenin.

Avem motive să credem că distrugerea Ucrainei este doar un obiectiv intermediar care trebuie urmat de un alt război, pentru a subjuga întreaga civilizație occidentală lui Putin.

Deși mă îndoiesc că intenționează să încorporeze Franța sau Spania în Rusia, Putin este determinat să readucă fostele state din Pactul de la Varșovia în sfera de influență a Rusiei și, poate, să ia Finlanda înapoi.

Deoarece Ucraina nu poate fi niciodată de acord cu cererea Rusiei, de a înceta existența ca stat, războiul nu poate fi încheiat prin semnarea unui tratat de pace.

Acest război poate fi urmat de pace doar dacă se încheie cu înfrângerea militară și politică completă a Rusiei lui Putin și dezmembrarea actualului regim.

Statul lui Putin trebuie să înceteze să existe: nu Rusia, ci statul actual, ostil lumii întregi, inclusiv el însuși.

Orice alt rezultat ar duce doar la o încetare temporară a focului, deoarece, odată ce regimul lui Putin va continua, pur și simplu va ataca de îndată ce își va regăsi puterea.

Odată ce Ucraina își va elibera întreg teritoriul – și asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, deoarece este clar că Rusia lui Putin nu poate câștiga pe câmpul de luptă – nici un tratat de pace semnat cu Moscova nu va fi suficient pentru a descuraja Rusia de la un alt val de agresiune.

În acest context, propunerile auzite în mod obișnuit în Occident, care susțin că discuțiile cu Putin ar trebui să înceapă de îndată ce Ucraina își eliberează total sau parțial teritoriul, sunt înspăimântătoare, în subestimarea amenințării existențiale pe care Rusia o reprezintă pentru întreaga lume.

Așa cum a fost la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, discuțiile sunt necesare și importante: dar numai în măsura în care se referă la capitularea Rusiei.

Mai mult decât atât, bărbatului care întruchipează regimul nu i se poate permite să semneze nici o înțelegere, chiar dacă ar vrea – are prea mult sânge pe mâini.

În 1945, feldmareșalul Wilhelm Keitel a semnat documentul de predare al Germaniei în fața forțelor sovietice, la Berlin.

Cine poate fi Keitelul nostru astăzi? Oricine din cercul apropiat al liderului ar face, cred, asta. Nu este nevoie de ocupație pentru asta: în 1918, Germania a semnat toate tratatele pe care i s-a spus să le semneze, chiar dacă nici un soldat inamic nu a pus piciorul pe teritoriul său.

Aliații lui Putin o vor face atunci când va deveni absolut clar că războiul a fost pierdut, că linia frontului este pe punctul de a se prăbuși, că au rămas fără resurse și că economia este în cădere liberă.

Acești prieteni nu o vor face pentru a pune capăt vărsării de sânge sau pentru a salva țara de haos și de foame: o vor face numai pentru ei înșiși.

Nu le-ar putea păsa mai puțin de Ucraina – sau de Rusia, de altfel – dar le pasă totuși să-și salveze propria piele.

Fiecare dintre ele necesită un singur lucru: iertarea occidentală. Trebuie să se asigure că își pot cheltui din nou miliardele în regatul imoralității și al rusofobiei. Altfel, ce rost are? Care a fost scopul vieții lor?

Nu erau prea dornici să primeacă bucuroşi războiul, deși, dacă Putin ar fi câștigat, ar fi rămas slujitorii săi loiali. Cu siguranță, nu au nevoie de el dacă pierde, totuși.

Desigur, pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui să realizeze că a rămâne loiali este chiar mai periculos decât a se întoarce împotriva lui Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri