Caută
Close this search box.

VIDEO Primul transplant de cord, din 2023, realizat de medicul Horaţiu Suciu: Un bărbat de 54 de ani are o inimă nouă

Primul transplant cardiac din anul 2023, de la un donator în vârstă de 39 de ani la un receptor de 54 de ani, se realizează la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Potrivit informațiilor furnizate presei de către prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, cordul a fost transportat de la București la Târgu Mureș cu un elicopter SMURD.

Un pacient de 54 de ani, din Caraș Severin, a primit un cord prelevat de la un tânăr de 39 de ani. Le mulțumesc membrilor familiei donatorului, cărora le transmit întreaga mea compasiune pentru pierderea suferită. Îi asigur că acest suprem gest uman a oferit o șansă unui om. Acesta suferea de cardiomiopatie dilatativă, care expunea pacientul nostru la risc de deces„, a declarat profesorul Horaţiu Suciu, care a adăugat că estimează un număr total de 12 transplanturi pentru anul în curs.

Un nou Institut al Inimii la Târgu Mureș, finanţat prin PNRR, va fi construit la Târgu Mureş.

Noul Institut al Inimii aduce la Târgu Mureș aproape 105 milioane de euro.

Ne-am propus să construim un Institut al Inimii la Târgu Mureș.
Nou prin construcția și dotările pe care le presupune și continuator al excelenței medicale, dovedită în atât de multe situații limită de echipa IUBCvT.
Astăzi, visul mai multor generatii de specialisti cardiovasculari a primit girul Guvernului României și al Ministerului Sănătății. Și nu oricum, ci de pe locul 1, cu cel mai mare punctaj din țară dintre obiectivele din sănătate finanțate prin PNRR.
Aș vrea să traduc, realist, sentimentele care definesc starea mea din momentul aflării acestei vești istorice.
În primul rând, avem încă o confirmare a celor 50 de ani de excelență la Târgu Mureș în domeniul tratării bolilor cardiovasculare. Este recunoașterea muncii unui mare colectiv de profesioniști, ale căror rezultate certifică folosirea cu folos a acestei sume impresionante, care va fi investită în sănătatea oamenilor„, declara, săptămâna trecută, Horaţiu Suciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri