Caută
Close this search box.

De la începerea invaziei Ucrainei, 1.000 de jurnalişti au fugit din Rusia

De la începerea invaziei Ucrainei, 1.000 de jurnalişti au fugit din Rusia

Cel puțin 1.000 de jurnaliști ruși au fugit din țara lor, în cele aproape 12 luni de când Moscova a invadat Ucraina, potrivit unui nou raport despre starea Internetului în Rusia.

O serie de țări, în principal europene, au „acceptat și au contribuit la menținerea și continuarea” activității jurnaliștilor, în timp ce Rusia a acționat rapid, pentru a restrânge reportajele independente din timpul războiului, a declarat grupul de asistență juridică Setevye Svobody (Net Freedoms Project), conform The Moscow Times.

Peste trei duzini de echipe jurnalistice și bloggeri profesioniști și-au găsit refugiul în țări europene precum Cehia, Țările de Jos, Lituania și Letonia, precum și în Georgia, din Caucazul de Sud, se arată în comunicat.

Împreună cu cei care și-au lansat propriile canale de știri pe rețelele sociale, jurnaliștii ruși exilați au format o „a doua Runet”, fără cenzură de stat, se spune în raport, folosind un termen comun, Runet, pentru Internetul în limba rusă.

În raportul său, intitulat „Two Runets”, Net Freedoms Project a enumerat cel puțin 12 proiecte media rusești care au fost create în afara Rusiei, de când țara a interzis efectiv coverage independent privind războiul, la scurt timp după invadarea Ucrainei.

„Era clar că un birou și un comitet editorial în Rusia nu erau o condiție prealabilă pentru un public rus și pentru acoperirea agendei ruse”, se spune în proiect.

YouTube și aplicația Telegram sunt ultimele platforme rămase în care rușii au acces nerestricționat la proiecte independente.

Proiectul Net Freedoms a evidențiat și problemele cu care se confruntă jurnaliștii ruși în exil, dintre care cele mai presante sunt dificultățile financiare, asociate cu costuri crescute și oportunități reduse de monetizare online.

„Veniturile bloggerilor de top ar fi putut fi reduse cu până la 90%”, a spus proiectul Setevye Svobody, condus de avocații Damir Gainutdinov și Stanislav Seleznyov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri