Caută
Close this search box.

Drogul care îţi face găuri în corp şi te transformă în zombie

Un tablou grotesc pe străzile din cartierele Americii. A apărut drogul care îţi găureşte corpul şi te transformă în zombie. Medicii sunt înspăimântaţi. Se vând la colţul străzii şi sunt atât de nocive, încât pot duce la amputarea mâinilor şi picioarelor.

„Drogul tranq”, căruia i se mai spune și „drogul zombie”, reprezintă un amestec de fentanil, opioidul care i-a decimat pe tinerii americani, și un sedativ pentru cai și vaci, numit xilazină. Se vinde pe străzi în schimbul a câțiva dolari pentru o punguță, potrivit The New York Times. O persoană moare din cauza unei supradoze la fiecare cinci minute.

„Tranq practic zombifică trupul oamenilor. Până acum nouă luni, nu am avut niciodată răni. Acum, am găuri în picioare și tălpi”, povesteştei Sam, în vârstă de 28 de ani, care a avut probleme cu drogurile încă de la 14 ani. Cu toate că a fost în centrele de dezintoxicare de mai multe ori, Sam spune că nici un tratament nu face față noului drog.

„Vezi oamenii de aici că sunt o coajă. Își trăiesc viața câte două minute o dată pentru că asta e tot ceea ce contează”, a povestit Sam. „Sunt norocos că mai am încă forță să lupt.”, spune Sam, citat de Digi24.ro.

Tracey McCann a privit cu groază cum vânătăile cu care era deja obișnuită de la injectarea de fentanil au început să se întărească într-o crustă de țesut înnegrit, relatează NYT.

„Mă trezeam dimineața plângând pentru că brațele mele mureau”, a spus McCann, în vârstă de 39 de ani. Ca multe alte persoane care au devenit dependente de acest drog, povestea de coșmar a lui McCann a început din momentul în care i-au fost prescrise opioide.

În 2009, când avea 27 de ani, femeia a devenit dependentă de calmantele care i-au fost prescrise după un accident grav de mașină. Un iubit pe care l-a cunoscut la reabilitare i-a oferit pentru prima dată heroină. Fentanilul, mai ieftin și mai intens, i-a luat locul heroinei, dar, o dată cu pandemia, a apărut tranq.

Piața drogurilor ilegale din Philadelphia este suprasaturată cu noul drog zombie. „Este prea târziu pentru Philly”, a spus un angajat al unui centru care oferă servicii de sănătate în Kensington. „Dacă alte orașe din țară au șansa de a îl evita, trebuie să ne asculte povestea.”

Drogul zombie provoacă răni care pot necesita amputarea membrelor În afară de starea de semiconștiență pe care o induce, acesta mai provoacă și putrezirea pielii. Răni deschise apar într-o crustă solzoasă de țesut mort, escară, iar dacă sunt lăsate netratate pot duce la amputarea membrelor afectate.

Când oamenii își revin din stupoarea provocată de consumul drogului, aceștia își doresc imediat să revină la acea stare, relatează NYT. Din cauză că xilazina este un sedativ și nu un opioid, tratamentele obișnuite folosite în cazurile de supradoză cu opioide nu funcționează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri