Caută
Close this search box.

VIDEO Casa memorială Ana Aslan va fi accesibilă doar pentru evenimente. Lucrările de siguranță nu au fost aprobate

Casa memorială Ana Aslan din orașul Brăila va fi accesibilă doar pentru evenimente, din motive de siguranță va fi închisă vizitatorilor, a anunțat Dr. Farm. Speranța Prada, președinta Fundației Ana Aslan, organizație care administrează imobilul. Casa are 172 de ani şi necesită reparații de consolidare și restaurare.

Suntem nevoiți să restricționăm accesul vizitatorilor și să restrângem activitatea Casei Memoriale Ana Aslan doar pentru evenimente. Casa necesită lucrări de siguranță, care nu ne-au fost însă aprobate de Direcția Județeană pentru Cultură”, a declarat președinta Fundației Ana Aslan, la Brăila, în cadrul evenimentului „Tinerețe fără bătrânețe”,  organizat de asociația patronală „Planta Romanica” .

 

Masa rotundă „Tinerețe fără bătrânețe. Primăvara la Brăila” a fost organizată și moderată de Anca Daniela Raiciu , președintele Asociației „Planta Romanica” – asociația reunește 24 de firme importante din domeniul plantelor medicinale și aromatice, dar și al suplimentelor alimentare și care militează pentru utilizarea terapiilor complementare în mod științific. În cadrul evenimentului, au avut intervenții Speranța Prada, Doinița Ciocan, viceprimar Brăila, Elena Ilie – fost muzeograf șef la secția Artă din muzeul brăilean, Costin Scurtu de la Muzeul Militar din Constanța, Costin Croitoru – manager Muzeul Brăilei „Carol I”.

Publicul numeros, prezent la Casa Memorală Ana Aslan, s-a delectat cu un moment de reconstituire istorică, susținut de  Asociația Culturală „Tomis” din Galați.

 

În imagine, Anca Daniela Raiciu, președinte Asociația „Planta Romanica”, alături de Doinița Ciocan, viceprimar Brăila și președinta asociațiilor de pensionari brăileni

 

Prof. Alina Tudor – director Școala Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri , Speranța Prada – președinte Fundatia Ana Aslan, Doinița Ciocan – viceprimar la Primăria Brăila, Cornelia Neacșu – consilier local municipal Foto: Facebook/ Armanda Filipine & Revista BRAILA CHIREI

Casa din Brăila în care s-a născut Ana Aslan a devenit casă memorială în toamna anului 2022.

Ana Aslan nu a deţinut nicio proprietate în decursul vieţii, a locuit în Brăila până la vârsta de 13 ani, când a murit tatăl său, moment în care mama sa a luat hotărârea de a se muta la Bucureşti împreună cu cei patru copii pe care îi avea, doi băieţi şi două fete, Ana fiind cea mai mică.

 

Ana Aslan a vorbit despre casa din Brăila într-un interviu acordat lui Valentin Lipatti, fratele pianistului Dinu Lipatti, ambasador al României în Elveţia la acea vreme şi prieten cu profesoara, interviu tradus din limba franceză de Theodora Bărbulescu şi apărut în cartea ”De vorbă cu Ana Aslan”, Editura Curtea Veche, 2018: „Îmi plăcea mult casa noastră spaţioasă şi liniştită. Îmi plăcea pentru camerele ei mari şi înalte; dacă îmi aduc bine aminte, erau vreo douăsprezece. La parter, printr-un mic vestibul, se intra în altul mai mare, unde era un fel de şemineu. Iarna se încălzea cu lemne şi cu cărbuni. Urma un mic salon în care se găsea pianul, salonul mare, apoi camera turcească cu sofalele sale moi şi narghileaua tradiţională – asta era camera de primire; în sfârşit, o cameră mare care era sufrageria, apoi alte patru dormitoare ale noastre. Eu dormeam cu mama. La etaj locuiau bunicul meu matern şi câteva rude, printre care o mătuşă bătrână, puţin nevropată, al cărei nume îmi plăcea mult, căci se chema Nenufara”.

În casa în care s-a născut Ana Aslan a mai locuit un nume de referinţă al Brăilei, Constantin C. Hepites (1804 – 1890), întemeietorul primei Farmacopee (manual de farmacie) din ţară.

Casa are 172 de ani şi necesită reparații de consolidare și restaurare.

Ana Aslan s-a născut la Brăila, pe 1 ianuarie 1897, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei Aslan şi ai lui Mărgărit Aslan, ambii intelectuali de origine armeană.

Ana Aslan a fost o vizionară, a prevăzut impactul pe care vârsta a treia îl va avea asupra evoluţiei şi structurii demografice. A fondat primul institut de geriatrie din lume și este autoarea celebrului gerovital.

La 1 martie 1974, a devenit membru titular al Academiei Române. A fost distinsă cu ”Merrito della Repubblica” (Italia), cu Ordinul ”Palmes Academiques” (1974), cu medalia Institutului de Ştiinţe Medicale din New Delhi (1981), cu medalia de aur a Universităţii ”Jan Komensky” din Praga (1980), cu medalia de aur a Societăţii de Gerontologie ”J.E. Purkyne” din Praga (1981), cu premiul şi medalia ”Leon Bernard” decernate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (1982), cu Premiul ”Marie Curie” al Academiei Mediceea din Italia (1984).

Ana Aslan a murit la vârsta de 91 de ani, în anul 1988.

Un răspuns

  1. Va multumim pentru interes. Anul acesta am fost la Otopeni, interiorul este minunat, speram sa se refacat si exteriorul cat de repede posibil. Felicitari personalului care depune interes pentru refacerea acestor BIJUTERII !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri