Caută
Close this search box.

Andrei Guşă: Nerușinarea ministrului Novak, scânteia care aprinde guvernul – de paie – Ciucă?

Conform Sindicatului Sportului, ministrul Novak și-a premiat tatăl, Karoly Novak, cu nici mai mult nici mai puțin decât 112.000 euro. Adică cu echivalentul a cât câștigă un cetățean cu salariul minim pe economie în 26 de ani și 2 luni de trudă. Acest fapt reprezintă un conflict de interese, dacă nu și abuz în serviciu, trafic de influență șamd. Nu aș vrea să trecem așa ușor nici peste dimensiunea morală a acestei acțiuni. Ministrul Novak nu respectă România și pe români nici cât negru sub unghie, este limpede ca lumina zilei. Anul trecut de pildă a susținut dpdv moral intonarea imnului secuiesc de către naționala de hochei, iar mai apoi nu a ratat nicio ocazie de a ține cuvântări în limba maghiară, în calitatea sa oficială de ministru al României. (https://www.g4media.ro/eduard-novak-ministrul-sportului-hocheistii-din-echipa-nationala-nu-au-cantat-imnul-tinutului-secuiesc-in-locul-imnului-romaniei-nu-este-ca-la-fotbal.html) (https://www.digisport.ro/special/eduard-novak-a-vorbit-in-maghiara-la-inaugurarea-stadionului-din-miercurea-ciuc-vin-din-tinutul-secuiesc-1814887)

Ca o scurtă paranteză, putem afirma faptul că nimeni nu are o problemă cu asocierea dintre etnia domnului Novak și funcția pe care o deține. Nu suntem un neam xenofob. Ar fi fost însă moral ca această onoare pe care statul român i-a acordat-o domnului Novak să-i confere acestuia din urmă un respect exacerbat pentru țara noastră. Efectul însă a fost în sens opus, după cum putem vedea, astfel încât suntem îndreptățiți să avem un dubiu rezonabil în ceea ce privește calitatea umană a domnului Novak. Pentru a trece mai departe în revistă acțiunile acestui ministru, nu putem să nu ne amintim faptul că acesta a repartizat defectuos bugetul Ministerului Sportului pentru anul (preolimpic) 2023, defavorizând mai toate sporturile cu mari performanțe în istoria JO (canotaj, judo, box șamd). În sensul în care a scăzut bugetele acestora, în condițiile în care bugetul total al ministerului crescuse cu 60 de milioane de dolari în comparație cu cel de anul precedent. (https://solidnews.ro/sport/2023/02/10/ministerul-sportului-face-praf-bugetul-pentru-anul-2023-cine-raspunde-in-cazul-in-care-jo-paris-2024-vor-fi-un-dezastru-pentru-romania/)

Trădare sau incompetență? Sau, incompetență, chiar și în execuția actului de trădare? Pentru că, după cum putem vedea, Sindicatul Sportului ne indică unde au ajuns parțial banii excedentari prevăzuți în buget. Bani care erau destinați pentru dezvoltarea infrastructurii și/sau susținerea deplasărilor sportivilor cu șanse de calificare la JO 2024. Doar că domnul Novak a preferat să îl premieze pe tatăl domniei sale, pentru că, zice dumnealui, tatăl său a fost antrenor principal emerit.

„Având în vedere informațiile false lansate de Sindicatul Național Sport și Tineret, fac următoarea clarificare:

La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, la care am participat și am avut rezultate pentru România, a fost premiat și staff-ul, așa cum se întâmplă în orice sport. Tatăl meu este un antrenor emerit, mi-a fost mereu alături și a făcut parte din staff-ul meu.

El a fost premiat și în 2008, când am câștigat prima medalie și în 2012, când am luat aurul olimpic și în 2016. În ceea ce privește premierea acordată pentru Tokyo 2020, Comitetul Național Paralimpic (CNP), prin adresa 514/2021, a înaintat la Ministerul Sportului premierile în baza HG 1447/2007.

În fapt, discutăm despre performanțe și premieri conform prevederilor legale”, a explicat Carol Novak.

Din nou, nu putem trece peste nerușinarea ministrului Novak. Să ai onoarea să reprezinți România într-o funcție atât de înaltă iar preocuparea ta să fie îndestularea familiei, prin vărsarea nemijlocită a echivalentului a peste 300 de salarii minime pe economie în conturile acesteia. . . caracter îndoielnic. Dar țineți-vă bine, bomba vine abia acum. Tatăl lui Novak a încasat peste 30.000 de euro și de la Federația de Kaiac-Canoe. Iar pentru ca finalul să fie apoteotic, documentele oficiale atestă faptul că tatăl ministrului Novak nici măcar nu a fost antrenor principal al lotului de ciclism, funcție în baza căreia a fost premiat cu suma de 112.000 euro! (https://newsweek.ro/sport/ministrul-sportului-eduard-novak-si-a-premiat-tatal-cu-112000-de-euro) Așadar, a fost premiat (cu premiul maxim prevăzut în lege) pentru o funcție pe care nici măcar nu a deținut-o, și astfel pentru performanțe pe care nu poate să și le aroge. Conflict de interese, abuz în serviciu, trafic de influență. Iar colegii de guvern tac. Nu se delimitează în niciun fel de acțiunile probabil ilegale ale acestui ministru, dar cu siguranță lipsite de moralitate. Se prea poate ca aceasta să fie scânteia care va aprinde guvernul – de paie – Ciucă. Asta, bineînțeles, dacă mass-media mainstream/aservită nu va mușamaliza (și) acest scandal. Este trist faptul că PSD și PNL nu posedă verticalitatea necesară pentru a se delimita cu orice preț de astfel de indivizi, care nu respectă poporul român. Iar faptul că acest UDMR veșnic-de-5-% cuteză să aplice astfel de palme pe obrazul românilor, devalizând sume plătite de români, destinate tot românilor (inclusiv celor etnici maghiari), pe față, nu poate decât să ne întristeze. Dar și să ne revolte. Oare unde sunt bărbații de stat, care să pună pumnul în masă și să ceară drepturile cuvenite cetățenilor pe care îi reprezintă? Iar noi, simpli cetățeni, cât vom mai accepta pasiv să fim conduși de astfel de indivizi? Cât va mai trebui să fim batjocoriți pentru a hotărî să ne ridicăm și să cerem ce este al nostru de fapt și de drept? Atâta timp cât salvarea individuală rămâne opțiunea românilor în detrimentul soluțiilor colective, direcția în care vom merge nu va fi una bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri