Caută
Close this search box.

Cum îi ajută Credit Suisse pe americanii bogați să eludeze fiscul din SUA. Lucruri incredibile dezvăluite de avertizori

Credit Suisse, banca elvețiană preluată de UBS Group într-un plan de salvare aranjat în grabă de autorităţile elveţiene la începutul acestei luni, poate aduce cu sine un nou set de probleme legale și de reglementare pentru noul său proprietar, scrie CNBC.

De ani de zile, banca a fost un refugiu pentru clienții americani bogați care şi-au ascuns activele de Fiscul american (IRS) – chiar și după ce a fost prinsă și acuzată că a făcut același lucru cu mai bine de un deceniu în urmă, potrivit a doi foști bancheri ai Credit Suisse care au vorbit în interviuri exclusive cu CNBC și lucrează acum cu guvernul SUA în calitate de avertizori.

Este de notorietate că banca a pledat vinovată în 2014 la acuzațiile penale că a ajutat „cu bună știință și intenție” mii de clienți din SUA să-și ascundă activele și veniturile offshore de IRS. Banca a recunoscut la acea vreme că a folosit entități false, a distrus înregistrările contului și a livrat numerar clienților americani pentru a preveni detectarea IRS – fiind de acord să restrângă evaziunea fiscală din SUA, ca parte a acordului său de vinovăţie.

Credit Suisse a fost, de asemenea, de acord la momentul respectiv cu o serie de reforme, inclusiv dezvăluirea activităților sale transfrontaliere și cooperarea cu autoritățile atunci când acestea solicită informații, potrivit financialintelligence.ro.

Banca aflată acum în dificultate pare să fi încălcat acel acord, potrivit unui nou raport al Comisiei de Finanțe a Senatului. Raportul, lansat miercuri, detaliază concluziile investigației de doi ani a Comisiei.

Banca Națională Elvețiană, banca centrală a țării, a injectat lichidități de peste 100 de miliarde de dolari în Credit Suisse pentru a o menține pe linia de plutire la începutul acestei luni, în timp ce guvernul elvețian a fost de acord să ofere UBS aproximativ 9 miliarde de dolari pentru a proteja pierderile rezultate din preluare.

Anchetatorii din Senat spun că noile dezvăluiri ridică întrebări cu privire la câți bani americani rămân ascunși în seifurile unei bănci a cărei prăbușire a zguduit fundațiile sistemului bancar global.

Raportul Senatului, care a fost pregătit de personalul democrat al Comisiei, acuză banca de încălcarea termenilor acordului său de recunoaștere a vinovăției din 2014, ceea ce ar putea declanșa o serie de repercusiuni dacă Departamentul de Justiție va prelua cazul.

Nu este clar la cât de multă răspundere potențială este expusă UBS ca urmare a raportului, dar un avocat al avertizorilor susține că banca ar trebui să plătească până la 1,3 miliarde de dolari.Președintele Comisiei de Finanțe a Senatului, Ron Wyden, a declarat că Comisia sa a primit noi informații chiar în această săptămână de la Credit Suisse despre alte conturi americane nedezvăluite, pe care banca le deținea după 2014.

„Doar în ultimele două zile s-au descoperit și mai mulți bani care au fost ascunși și există probleme foarte mari aici”, a spus Wyden. „În mod clar, este timpul să demarăm urmărirea penală și să ne asigurăm că există sancțiuni care transmit un mesaj puternic.”

„Angajații Credit Suisse au ajutat și au încurajat o schemă infracţională majoră de evaziune fiscală”, a spus un consilier al comitetului de finanțe. „Până în prezent, niciun angajat al Credit Suisse implicat în schemă nu s-a confruntat cu vreo consecință din partea guvernului Statelor Unite”.

Averi ascunse

Anchetatorii din Senat spun că au descoperit că Credit Suisse a permis ca 25 de familii americane să ascundă averi în valoare de peste 700 de milioane de dolari în bancă în anii de după acordul de vinovăţie al Credit Suisse.

„Ei au crezut că ar putea scăpa de asta și au făcut-o în mare măsură”, a spus un anchetator . „Nu se pune problema dacă băncile elvețiene continuă să facă asta, întrebarea este care sunt băncile elvețiene care mai fac asta.”

Într-o declarație pentru CNBC, o purtătoare de cuvânt a Credit Suisse a declarat că nu tolerează evaziunea fiscală.

„În esență, raportul descrie problemele moștenite, unele de acum un deceniu, iar de atunci am implementat îmbunătățiri extinse pentru a elimina persoanele care încearcă să ascundă activele autorităților fiscale”, a spus purtătoarea de cuvânt. Ea a spus că noua echipă de conducere a băncii a cooperat cu comitetul. Credit Suisse a „sprijinit activitatea senatorului Wyden, inclusiv în ceea ce privește soluțiile sugerate pentru a ajuta la întărirea capacității industriei financiare de a detecta persoane americane nedezvăluite”. Ea a spus că politica băncii îi cere să închidă conturile nedeclarate atunci când sunt identificate și să disciplineze angajații care nu respectă politica băncii.

Cei doi foști angajați ai Credit Suisse, care au lucrat ca avertizori cu anchetatorii guvernului SUA și ai Senatului, au declarat pentru CNBC că unele dintre comportamentele infracţionale au continuat mult după acordul de vinovăţie al Credit Suisse din 2014. CNBC a fost de acord să mascheze identitatea avertizorilor în fața camerei și să le păstreze anonimatul, deoarece aceştia spun că se tem de represalii din partea băncii. Ei au fost intervievați în săptămânile înainte ca Credit Suisse să se prăbușească la începutul acestei luni.

FOTO: CNBC

Deși banca a dezvăluit și a închis multe conturi americane după acordul său de vinovăţie din 2014, unii bancheri au lucrat cu clienți americani cu averi foarte mari pentru a-i păstra în bancă, schimbând naționalitățile listate în conturile lor și ignorând dovezile că titularii de cont erau americani. În alte cazuri, ei au ajutat clienții americani să mute bani în alte bănci, fără a raporta aceste transferuri autorităților americane, spun denunțătorii.

Raportul și interviurile oferă o privire rară asupra funcționării în interior a secretului bancart elvețian, o lume rar pătrunsă de străini. Și arată cum sistemele de conformitate din cadrul Credit Suisse s-au defectat în anii dinaintea prăbușirii sale în această lună și salvarea de către guvernul elvețian, prin banca rivală UBS.

Bancherii sunt sub presiune constantă, au spus denunțătorii, ca să păstreze și să aducă depozite la bancă.

„Bancherii sunt sub o presiune uriașă pentru a aduce noi active nete, care în cele din urmă se traduc în venituri”, a spus primul avertizor, descriind o cultură în care se așteaptă ca bancherii să păstreze activele clienților bogați în interiorul băncii, chiar dacă ar trebui să ocolească legea pentru a face asta.

Directorii de rang înalt chemau bancherii individuali la întâlnirile trimestriale în care citeau cifrele activelor fiecărui bancher. Dacă cifra unui bancher scădea, a spus cel de-al doilea avertizor, „te expuneai în fața colegilor tăi”. Și, ca rezultat, a spus el, „pot veni momente în care oamenii pur și simplu omit să spună lucruri”.

Secretul conduce întreaga industrie bancară elvețiană

„Nu întreba, nu spune”, este poate o explicație bună a ceea ce s-a întâmplat, a spus el. Ei aveau clienți americani, dar schimbau pașapoartele pentru a arăta ca şi cum nu ar fi americani.

Bancherii Credit Suisse, de exemplu, au zburat în mod repetat la Miami pentru a se întâlni cu clienți americani și totuși nu au reușit să-i semnaleze drept cetățeni americani, au spus anchetatorii Senatului.

Secretul conduce întreaga industrie bancară elvețiană, a spus primul denunțător – până la un punct în care sectorul ar putea să nu poată supraviețui fără el.

„Băncile elvețiene sunt mult mai scumpe și există un motiv pentru asta”, a spus el. „Dacă ai putea alege unde vrei să fii în lume, de ce ai plăti mai mult? De ce ai fi într-un loc care are performanțe slabe în ceea ce privește rentabilitatea activelor tale?”

Dacă un client nu ascunde bunuri în Elveția, a spus primul denunțător, „nu există niciun alt motiv pentru a fi acolo”.

E-mailurile obținute de Comisia de Finanțe a Senatului arată cât de departe au mers bancherii pentru a păstra identitățile secrete și pentru a se asigura că americanii bogați pot schimba naționalitățile – cel puțin pentru evidența internă a băncii.

Într-un e-mail, unul dintre bancherul Credit Suisse îi scrie unui alt angajat al băncii: „Vă rugăm să nu scrieți și nu documentați aceste subiecte”.

Un client american, moștenitor al unei averi de 200 de milioane de dolari depuse la Credit Suisse, a trimis un e-mail pentru a spune că a renunțat la cetățenia americană.

„Am încercat să te contactez, felicitări!!!!!”, i-a răspuns bancherul prin email. „Acesta este un pas mare pentru tine și știu că nu a fost ușor.”

Moștenitorul averii a răspuns: „Mulțumesc… sperăm că acest lucru ar trebui să relaxeze și Credit Suisse acum”.

Moștenitorul a închis mesajul cu o față zâmbitoare.

Cine este Familia

„Ancheta Comisiei a descoperit încălcări majore ale acordului de recunoaștere a vinovăției Credit Suisse, inclusiv o conspirație fiscală în desfășurare și potențial infracţională care implică aproape 100 de milioane de dolari și conturi offshore nedeclarate aparținând unei familii de cetățeni americani/americani latino”, a declarat un consilier al comisiei pentru CNBC.

Consilierul a spus că Credit Suisse a închis conturi deținute de acea familie în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în 2013 și a mutat fonduri către alte bănci din Elveția și din alte părți, dar nu a informat autoritățile americane despre transferul de active până în 2021 – care a avut loc la câteva luni după ce avertizorii au informat autoritățile americane de existenţa conturilor.

În raportul Senatului, clienții nu sunt numiți, ci pur și simplu sunt numiți „Familia”.

Deși este legal ca americanii să dețină fonduri în conturi bancare străine, ei trebuie să depună formulare la IRS care să dezvăluie activele și să plătească impozite pentru orice câștig relevant. Americanii trebuie să depună un document de dezvăluire numit Raport al conturilor bancare și financiare străine, care este denumit în industrie „FBAR”.

Citește totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri