Caută
Close this search box.

Franța se pregătește pentru o nouă zi de haos și violențe. Reforma pensiilor a lui Macron provoacă tensiuni și blocaje

Franța se pregătește pentru o nouă zi de haos și violențe. Discuțiile dintre guvern și sindicate rămân în impas, potrivit Politico.

Franța se pregătește pentru un nou haos miercuri cu o zi de proteste planificate împotriva detestatei reforme a pensiilor a lui Emmanuel Macron, iar sindicatele anunță o grevă generală.

Protestele de joia trecută au degenerat în agitație, cu ciocniri între poliție și protestatari și scene de violență în întreaga țară. În urma tulburărilor, care s-au soldat cu peste 450 de arestări, președintele francez a fost nevoit să anuleze o vizită de stat a regelui Carol al III-lea, pe fondul preocupărilor legate de securitate.

Se așteaptă ca transportul public, universitățile, școlile și serviciile publice să fie din nou perturbate Impactul acțiunilor sindicale se resimte în toate sectoarele și domeniile vieții publice. O grevă continuă a colectorilor de deșeuri din Paris a făcut ca gunoaiele să fie în continuare îngrămădite în unele părți ale capitalei franceze, iar o grevă la rafinării a dus la penuria de combustibil la unele pompe de benzină.

13.000 de polițiști, dintre care 5.500 la Paris, vor fi mobilizați pentru a face față unor posibile tulburări

Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că 13.000 de polițiști, dintre care 5.500 la Paris, vor fi mobilizați pentru a face față unor posibile tulburări în timpul marșurilor planificate pentru azi. „Serviciile noastre anticipează că vor exista perturbări importante ale ordinii publice. Peste 1.000 de militanți radicali, unii veniți din străinătate, s-ar putea alătura protestelor de la Paris, Nantes sau Rennes”, a avertizat el.

În ciuda tulburărilor generalizate, președintele francez a promis săptămâna trecută că nu va da înapoi în privința reformei pensiilor, care crește vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, afirmând că este „necesară” pentru ca țara să echilibreze conturile generosului său sistem de pensii.

Guvernul francez a stârnit indignare atunci când a invocat articolul 49.3 din Constituția franceză pentru a adopta reforma pensiilor, într-o mișcare controversată care a ocolit un vot în parlament pe care se aștepta să îl piardă. Guvernul a supraviețuit la limită la două moțiuni de cenzură în Adunarea Națională după această mișcare controversată.

Protestele ar putea fi un indicator care să arate dacă inflexibilitatea lui Macron stârnește și mai multă nemulțumire în stradă sau dacă mișcarea de protest începe să se atenueze. Poliția franceză a fost acuzată că a folosit tactici dure și este probabil ca studenții și elevii să se alăture protestelor în număr mai mare. Sâmbătă, un bărbat a fost lăsat în stare critică în urma unor ciocniri cu poliția.

Blocaj în reforma pensiilor

Înaintea protestelor de marți, premierul Elisabeth Borne a cerut discuții cu sindicatele și a anunțat că nu va mai folosi articolul 49.3, cu excepția cazului în care este vorba de măsuri bugetare.

„Evident că există tensiuni în legătură cu reforma, trebuie să ascultăm”, a declarat ea duminică pentru AFP. „[Trebuie] să liniștim țara și să le dăm francezilor niște răspunsuri cu promptitudine.”

Cu toate acestea, discuțiile dintre guvern și sindicate pe tema reformei pensiilor sunt în impas. Macron a declarat că este deschis să discute o serie de probleme, inclusiv condițiile de muncă, salariile și tulpina legată de muncă, dar nu și reforma pensiilor. Sindicatele spun că ar fi de acord cu discuțiile doar dacă guvernul ar fi de acord să reexamineze vârsta legală de pensionare.

Fără o cale clară de ieșire și în urma unei serii de incidente violente din ultimele săptămâni, există temeri în cadrul sindicatelor că Franța s-ar putea confrunta cu o criză socio-politică similară cu mișcarea „Vestele galbene” care a zguduit țara în 2018-2019.

Liderul sindical Laurent Berger a avertizat luni că Franța se află într-o „stare de tensiune totală”.

„Există o voință comună [cu guvernul] de a găsi o ieșire pentru această mișcare de protest și de a nu coborî într-o nebunie care ar putea pune stăpânire pe țară, cu violență și resentimente”, a avertizat el într-un interviu acordat postului francez France 2.

Un răspuns

  1. . Doamnelor pensionare vulnerabile, Domnilor pensionari vulnerabili, 31.03.2023

    §A] „Până în prezent, 2.110.134 de carduri au ajuns la beneficiari, urmând ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluționează anchetele sociale.”.

    „valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586″.

    §B] Caut persoane, cu propuneri scrise, pentru initiativa Partidul Pensionarilor Vulnerabili din Romania.

    Este initiativa pentru MILIOANE de romani.

    Varsta minima: 65 ani pentru domni sau 63 de ani pentru doamne.

    Pensia maxima: 2500 lei / 2600 lei / 2700 lei.

    §C] Initiativa este pentru o parte din 4781124 pensionari romani.

    Initiativa este pentru pensionarii romani vulnerabili.

    Initiativa este pentru pensionarii cu pensii maxime de 2500 lei / 2600 lei / 2700 lei.

    La pensie lunara de 2800 lei, de 2900 lei, de 3000 lei, de 3100 lei, de 4100 lei, de 5100 lei, de 6100 lei, de 7100 lei, … este alta categorie de pensionari romani.

    NU amestecati categoriile de pensionari romani.

    Propuneri scrise pentru initiativa mai sunt posibile:
    atat de la pensionari cu pensii de peste 2700 lei,
    cat si de la persoane care NU sunt pensionari.

    Va multumesc anticipat.

    POST SCRIPTUM:
    „TODIROAE”
    „03/23″
    „Total drepturi 1895″
    Pensia mea este de 1895 lei, pentru luna martie 2023.

    POST SCRIPTUM2:
    Cuantumul pensiei este demonstratia de apartenenta la categoria de romani pensionari vulnerabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri