Caută
Close this search box.

Comisia Europeană, reacție referitoare la interdicțiile introduse de Polonia și Ungaria pe importul de cereale și alte alimente din Ucraina: „Acțiunile uniltarale sunt inacceptabile”

Acțiunile unilaterale ale statelor UE în privința comerțului sunt inacceptabile, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, duminică, în contextul în care Polonia și Ungaria au anunțat că interzic importul de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectoarele agricole locale, relatează Reuters.

Comisia Europeană a luat act de anunțurile făcute de Polonia și Ungaria, a confirmat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.

„În acest context, este important de sublinat că politica de comerț este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a afirmat reprezentantul Comisiei.

„În vremuri atât de dificile, este esențial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În cazul Poloniei, interdicția a intrat în vigoare de sâmbătă seară și vizează și tranzitul produselor pe teritoriul polonez, a precizat duminică ministrul pentru dezvoltare și tehnologie.

„Interdicția este deplină, incluzând interdicția de tranzit prin Polonia”, a declarat ministrul Waldemar Buda, care a precizat că vor fi purtate discuții cu partea ucraineană pentru a fi creat un sistem care să asigure că mărfurile doar trec prin Polonia și nu ajung pe piața locală.

Ministrul ucrainean pentru politică agrară susține că interdicția poloneză contravine acordurilor bilaterale de export în vigoare, cerând organizarea de discuții pentru soluționarea chestiunii.

Ukrinform, agenție de presă a statului ucrainean, susține că miniștrii de resort din Ucraina și Polonia se vor întâlni luni, în Polonia, pentru a discuta despre acordul de tranzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri