Caută
Close this search box.

Dosarul Otopeni: Fostul șef al aeroportului l-a denunțat la DNA pe patronul postului Realitatea Plus, acuzându-l că voia acțiunile aeroportului la Romprest. Stenogramele vehiculează nume politice și din SRI

Ordonanța prin care procurorul DNA a început urmărirea penală în dosarul șpăgii de la Aeroportul Otopeni arată că în 19 iulie 2022 fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București, George Dumitru Dorobanțu, a depus un denunț în care îl acuză pe Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus, că ar fi făcut presiuni asupra lui, potrivit G4media. Pe de altă parte, stenogramele din dosar vehiculează nume politice și din SRI.

Directorul Dorobanțu a susținut în denunț că un apropiat al lui Păcuraru (”participant la emisiuni ale Realitatea Plus”) i-a transmis în mai multe discuții că șeful Realitatea Plus voia ca șeful aeroportului să îi servească interesele în Consiliul de Administrație al firmei Romprest, unde Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB) deține 10% din acțiuni, iar Păcuraru controlează 42% prin firma Detaco Ltd.

Mai precis, Dorobanți a susținut în denunț că apropiatul lui Păcuraru i-a cerut fie ca CNAB să îi vândă cele 10% din acțiunile Romprest, fie să voteze în concordanță cu Detaco Ltd. Maricel Păcuraru e în război pentru Romprest cu ceilalți acționari.

Mai mult, Dorobanțu a arătat în denunț că apropiatul lui Păcuraru s-a interesat și de situația contractelor de spații comerciale din aeroportul Otopeni – adică obiectul presupusei șpăgi de peste 22 milioane de euro investigate de procurori.

Procurorul DNA arată în ordonanță că, după aceste discuții, Corpul de control al Ministerului Transporturilor a început un control la Compania Națională Aeroporturi București, condusă de denunțătorul George Dumitru Dorobanțu. Acesta susține, potrivit ordonanței, că ”i s-a indicat de către secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, că trebuie să-și depună demisia sau să pună pe ordinea de zi revocarea sa din funcție, și au fost realizate mai multe emisiuni TV de către trustul Realitatea în care participantul la emisiunile TV a fost invitat drept analist politic, în care s-au dezbătut subiecte privind activitatea CNAB și au fost prezentate aspecte considerate de Dorobanțu George Dumitru ca fiind neadevărate și cu scop defăimător, pentru a-l forța să-și dea demisia”.

Stenograme: ”Dacă ia PNL Transporturile, prelungim pe 10 ani”

Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale față de fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Alexandru Ivan, conține numeroase stenograme în care inculpații din dosarul Otopeni vorbesc de șpăgi de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni și despre pretinsa influența (pe care ei o consideră reală) asupra unor demnitari precum ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu sau europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

În discuțiile dintre inculpați sunt vehiculate nume precum cel al liderului PSD Marcel Ciolacu sau ale liberalilor – despre care considerau ei – ar putea prelua ministerul Transporturilor la rotativa guvernamentală, precum Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu sau Rareș Bogdan.

Inculpații se lăudau inclusiv cu influență la nivelul SRI, însă nu este clar dacă această influență pretinsă era reală. De subliniat că nici unul dintre politicienii pomeniți de inculpați nu sunt surprinși în interceptări sau nu există probe că ar fi intervenit pentru prelungirea contractelor, cel puțin nu în ordonanța procurorului de aproape 400 de pagini.

Potrivit stenogramelor, inculpații s-ar fi întâlnit cu șeful de cabinet al ministrului Sorin Grindeanu, Cristi Anton (”fratele meu”, după cum se exprima Cătălin Lăscuț) și cu vicepreședintele CJ Buzău, fostul jurnalist Felix Rache. Acesta este chiar interceptat în dosar. Rache era considerat de inculpați un apropiat al secretarului de stat din ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, considerat ”omul lui Ciolacu”.

În stenograme, inculpații pretind că, dacă la rotativa guveramentală, ministerul Transporturilor ar reveni PNL, li s-ar prelungi contractele pe 10 ani. Iar dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, atunci ar fi în avantajul lor pentru că l-ar numi director la CNAB pe unul dintre ei, adică pe fostul director George Alexandru Ivan. În discuțiile interceptate, inculpații discută și despre posibilul viitor ministru PNL al Transporturilor după rotativa guvernamentală:  Gheorghe Flutur sau Iulian Dumitrescu.

Potrivit altei interceptări, patronii de la Millenium Pro Design (firma care operează duty-free-urile de pe Otopeni), Cătălin Lăscuț, și cel de la DNATA (firma cu restaurantele), libanezul Saadeh Hardan, discutau despre pretinsa influență la SRI pe care ar avea-o pentru prelungirea contractelor de închiriere.

Potrivit documentului DNA, fostul director al CNAB, George Dorobanțu și patronul de la DNATA, libanezul Saadeh Hardan, au formulat denunțuri la DNA și au colaborat cu procurorii ca investigatori sub acoperire, adică au purtat tehnică de interceptare asupra lor la discuțiile cu ceilalți.

Un alt aspect interesant din ordonanța DNA se referă la unul dintre presupușii intermediari ai afacerii, Cristian Dumitru Bălan, considerat prieten cu europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

Despre Bălan, directorul de la Millenium, Radu Tănăsescu, susține că ar fi fost ofițer SIE ”din grupul de la Viena de pe vremea lui Băsescu”.

Potrivit DNA, un intermediar, Cristian Dumitru Bălan și George Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București pe vremea ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț, unul dintre patronii firmei care operează magazinele duty-free și restaurantele de pe aeroportul Otopeni, nici mai mult nici mai puțin decât peste 22 de milioane de euro.

În schimb, Bălan și Ivan i-ar fi promis lui Lăscuț că îl ajută să își prelungească contractele de închiriere de pe aeroportul Otopeni, inclusiv prin intervenții la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Acesta a negat pentru G4media.ro că are avea legătură cu această afacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri