Caută
Close this search box.

Scenarii de apărare pentru una dintre cele mai vulnerabile zone din Europa, în caz de război – Coridorul Suwalki. Ce este Planul Orsha

Una dintre cele mai vulnerabile zone din Europa în caz de război este o fâșie de numai 64 de kilometri, care ar putea izola complet statele baltice de restul continentului. Ceea ce era odată greu de conceput – un atac al Rusiei – este astăzi luat în calcul de scenarii militare precise, exersate în manevre comune.

Militari polonezi și lituanieni se antrenează împreună de-a lungul graniței de numai câteva zeci de kilometri dintre cele două țări.

La exercițiul NATO au participat peste 1.500 de militari, inclusiv trupe din Statele Unite și Portugalia.

Sunt testate scenarii de apărare bazate pe așa-numitul „Plan Orsha”, un document bilateral semnat de Lituania și Polonia, ale cărui detalii sunt strict secrete.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: „Dacă s-ar întâmpla ceva, unitățile aliate pot apăra Coridorul Suwalki, probabil cel mai strategic loc de pe întreaga hartă a Europei de azi și unul dintre cele mai strategice din lume. Un spațiu care azi, din păcate, trebuie spus, este în pericol.

Coridorul Suwalki, numit astfel după o mică localitate de frontieră poloneză, este granița de 64 de km dintre Polonia și Lituania.

La vest este însă exclava Kaliningrad, teritoriu al Rusiei, principala bază a flotei sale baltice, o zonă puternic militarizată, cu zeci de mii de soldați și, posibil, arme nucleare.

La est, Belarusul – practic o extensie a Rusiei, cu care aceasta are o așa-numită „uniune statală” – care găzduiește trupe rusești și de pe teritoriul căreia au fost deja făcute numeroase operațiuni împotriva Ucrainei.

De aceea, inclusiv în planurile NATO, această mică frontieră dintre Lituania şi Polonia ar putea fi printre primele ţintite de un eventual atac care practic să taie Europa în două şi să izoleze statele baltice şi nordice de restul continentului. Este desemnată astfel printre cele mai vulnerabile regiuni din Europa, iar asemenea exerciții îmbunătățesc capacitatea de intervenție și cooperare.

The post Scenarii de apărare pentru una dintre cele mai vulnerabile zone din Europa, în caz de război – Coridorul Suwalki. Ce este Planul Orsha appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri