Caută
Close this search box.

Oamenii de afaceri propun o soluție pentru gaura de la buget. Dacă s-ar aplica, 38 de orașe ar deveni sate

Aproape jumătate din actualele orașe ale României ar deveni comune sau chiar sate dacă s-ar aplica rețeta de reorganizare teritorială propusă de mediul de afaceri pentru a economisi bani la buget, potrivit Digi24.

Numărul comunelor s-ar reduce de aproape nouă ori, pentru că doar 12% dintre ele ar întruni condiția numărului de locuitori de cel puțin 5.000, conform unei analize publicate de g4media.ro. O treime dintre municipiile din România nu mai au numărul minim de locuitori cerut de lege pentru statutul care le aduce instituții cu organigrame și salarii pe măsură, arată calculele Digi24.

În contextul discuțiilor despre reorganizarea teritorială, pentru a reduce aparatele birocratice din administrația locală, Digi24 s-a uitat la marile aglomerări urbane sau la ce a rămas din ele în ultimele decenii. Sunt 102 municipii în România, în afară de București. 36 dintre ele nu mai au nici măcar 25.000 de locuitori, condiția minimă pentru acest rang. Câte patru sunt în județele care au suferit cea mai mari depopulare – Suceava și Hunedoara, alte trei în Bihor. În mai bine de jumătate din județele țării găsim cel puțin un astfel de caz. Am făcut acest exercițiu în contextul discuțiilor despre reorganizare teritorială, pe baza propunerilor Camerei de Comerț și Industrie a României. Recomandările includ reducerea numărului de județe la 15, la care se adaugă zona metropolitană a Bucureștiului, orașe cu cel puțin 10.000 de locuitori și comune cu cel puțin 5.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri