Caută
Close this search box.

Bloggerul din China care a făcut publice detalii despre începutul pandemiei de COVID-19 a fost eliberat din închisoare

wuhan

Bloggerul chinez Fang Bin, care a fost arestat în 2020 pentru că a documentat şi făcut publice detalii despre începutul pandemiei de COVID-19, a fost eliberat din închisoare, însă i se refuză intrarea în capitala Beijing, relatează dpa.

Fang Bin a fost eliberat duminică. Postul de radio american Radio Free Asia (RFA) a informat miercuri că autorităţile chineze nu vor ca acesta să intre în oraşul Wuhan sau în capitală, unde bărbatul în vârstă de 48 de ani încearcă să stea cu copiii lui.

Aşa-zisul „cetăţean-jurnalist” a fost reţinut după ce a postat online mai multe videoclipuri cu saci cu cadavre şi spitale supraaglomerate în metropola chineză Wuhan, afectată grav de epidemia de COVID-19, potriivit Agerpres.

În 2020, videoclipurile sale au oferit lumii o primă imagine asupra gravităţii virusului, însă Fang Bin a fost condamnat la trei ani de închisoare sub acuzaţia că „incită la revoltă şi provoacă probleme”.

Activişti pentru drepturile omului au atras atenţia asupra unor asemănări cu cazul avocatei Zhang Zhan, în vârstă de 39 de ani. Ea a fost condamnată la patru ani de închisoare în decembrie 2020, tot pentru distribuirea de imagini şi informaţii privind izbucnirea epidemiei de COVID-19.

Potrivit informaţiilor apărute în presă după arestarea ei în mai 2020, ea a intrat în greva foamei, fiind uneori hrănită forţat, greutatea ei ajungând la 40 de kilograme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri