Caută
Close this search box.

Câștigătorul Festivalului de Film de la Cannes 2023 va fi desemnat sâmbătă seara

Festivalul de Film de la Cannes 2023 intră în ultima sa linie dreaptă vineri, când vor fi proiectate două lungmetraje, inclusiv unul regizat de dublul câştigător de Palme d’Or Ken Loach, înainte ca juriul să se retragă, să delibereze şi să decerneze sâmbătă seară cel mai râvnit trofeu de pe Croazetă, informează AFP.

Cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de la Cannes a fost marcată de revenirea unor mari staruri hollywoodiene şi de o prezenţă record a regizoarelor.

Vineri, britanicul Ken Loach, în vârstă de 86 de ani, decanul de vârstă al competiţiei, este aşteptat pe Croazetă cu „The Old Oak”, prezentat ca ultimul său lungmetraj. Ken Loach a câştigat primul trofeu Palme d’Or în 2006 cu filmul „The Wind That Shakes the Barley” şi pe cel de-al doilea în 2016 cu lungmetrajul „I, Daniel Blake”.

„Sorry We Missed You”, precedentul său film, a fost prezentat de asemenea în competiţia de la Cannes, în 2019.

Intriga din „The Old Oak” se desfăşoară într-un sat părăsit de foştii săi locuitori, care lucrau într-o mină de cărbune, dar pe care mai mulţi refugiaţi sirieni încearcă să îl readucă la viaţă. În centrul satului şi al intrigii peliculei se află viitorul nesigur al ultimului pub local, denumit „The Old Oak”, potrivit Agerpres.

Regizorul britanic va urca vineri pe treptele din faţa Palais des Festivals din Cannes alături de cineasta italiană Alice Rohrwacher. Selectată pentru a treia oară în competiţie, ea va prezenta „La Chimera”, un film despre un tânăr arheolog infiltrat într-un grup de jefuitori de morminte din Italia anilor 1980.

Sâmbătă seara vom afla câștigătorul

Cineasta Alice Rohrwacher, în vârstă de 41 de ani, a câştigat Marele Premiu al Juriului de la Cannes în 2015 cu filmul „The Wonders”, înainte să primească ex aequo, patru ani mai târziu, premiul pentru scenariu cu pelicula „Happy as Lazzaro”. În 2019, ea a făcut parte din juriul prezidat de regizorul Alejandro Gonzalez Inarritu.

Cu trei regizori italieni în competiţia din acest an – Marco Bellocchio, Nanni Moretti şi Alice Rorhwacher -, cinematografia din Italia face o adevărată demonstraţie a vitalităţii sale.

Însă cine îi va succeda lui Ruben Ostlund, câştigătorul trofeului Palme d’Or de anul trecut cu filmul „Triangle of Sadness” şi preşedintele juriului din acest an? În acest stadiu, cineastul finlandez Aki Kaurismaki se află în fruntea favoriţilor cu filmul său „Fallen Leaves”, potrivit revistei de specialitate Screen Daily, care compilează cronicile criticilor de film apărute în presa internaţională.

Regizorul filmelor „Le Havre” (2011) şi „The Man Without a Past” (2002) narează în noua sa peliculă întâlnirea improbabilă între o casieriţă dintr-un supermarket, concediată pentru furtul unui sandvici, şi un bărbat alcoolic. Prin puritatea dialogurilor şi a regiei, umorul de situaţie şi simţul decalajului, Kaurismaki, care a redus de această dată intriga la esenţial, se află la cel mai înalt nivel regizoral al său prin acest film, unul dintre puţinele care au fost aplaudate în timpul proiecţiilor pentru presă.

Celălalt mare favorit este filmul „Anatomie d’une chute” al franţuzoaicei Justine Triet. Dens şi ritmat, acest lungmetraj realizează portretul unei femei acuzate că şi-a ucis soţul. Rolul principal este interpretat de actriţa germană Sandra Huller, prezentă şi în distribuţia filmului „The Zone of Interest”, regizat de britanicul Jonathan Glazer.

Un preferat al spectatorilor este lungmetrajul „May December”, regizat de cineastul american Todd Haynes. Este un film despre aparenţe înşelătoare şi negarea unei relaţii interzise dintre un minor şi o adultă, în care rolurile principale feminine sunt jucate de Julianne Moore şi Natalie Portman.

În total, de 21 de lungmetraj au fost selecţionate în competiţia din acest an. Şapte sunt regizate de femei, printre care se află şi mezina competiţiei, Ramata-Toulaye, în vârstă de 36 de ani.

După ce va viziona ultimele filme vineri, juriul se va retrage într-o vilă de pe Croazetă pentru a delibera şi pentru a anunţa sâmbătă seară palmaresul ediţiei 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri