Caută
Close this search box.

Erdogan a câștigat alegeri prezidențiale din Turcia: Discursul de învingător a început cu un cântec de dragoste pentru poporul turc, pe un autobuz

Update Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat Comitetul electoral al Turciei, în baza rezultatelor provizorii. Rezultatele oficiale finale ar urma să fie anunţate la începutul săptămânii. Conform rezultatelor neoficiale, transmise de agenția de presă Anadolu, Erdogan și-a adjudecat al treilea mandat de cinci ani cu peste 52% din voturi, iar contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, aproape 48%.

Ora 22:00 Kemal Kiricdaroglu le-a mulțumit alegătorilor săi într-un discurs în care și-a recunoscut explicit înfrângerea, dar a îndemnat la ”continuarea luptei pentru democrație”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat duminică după-amiază victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în timp ce continuă numărarea voturilor, dar rezultatele parţiale neconfirmate încă de autoritatea electorală şi comunicate de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător, transmite AFP.

Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%.

„Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani”, a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale spre care se îndreaptă o mulţime entuziastă.

„Ne vom respecta promisiunile făcute poporului”, a asigurat el, remarcând totodată că „aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări”.

Deşi confruntat cu un context nefavorabil dat de inflaţia galopantă, cutremurul din februarie soldat cu peste 50.000 de morţi şi relaţiile tensionate cu Occidentul, care dorea o victorie a lui Kiliçdaroglu, plus erodarea sa la putere, Erdogan şi-a păstrat totuşi un nivel suficient de popularitate care îi permite acum obţinerea unui al treilea mandat prezidenţial.

Președintele Recep Tayyip Erdogan își revendică victoria la alegerile din Turcia.

Erdogan s-a situat pe primul loc în Anatolia, iar Kilicdaroglu a câștigat în marile orașe (la limită în Istanbul și Ankara, detașat la Izmir), Turcia europeană, coasta de vest și sud și Kurdistan.

Primele rezultate ale celui de al doilea tur al alegerlor prezidențiale din Turcia arată că Recep Tayyip Erdogan – aflat la putere de două decenii – ar fi câștigător, în timp ce liderul opoziției, Kemal Kilicdargolu, ar fi pierdut scrutinul, scriu agențiile internaționale de presă.

Deși rezultatele finale nu sunt disponibile, rezultatele inițiale sugerează că președintele Erdogan și-ar putea extinde conducerea la un al treilea deceniu, obținând peste 52% din voturi.

Erdogan a demonstrat încă o dată că nu este unul ușor de învins; cu toate acestea, criticii opoziției spun că aceasta nu a fost o cursă egală de la început.

Erdogan fiind președintele și cel mai puternic om din țară timp de decenii, ei susțin că avea tot aparatul de stat la îndemână și că de fapt era într-un loc mult mai bun pentru a-l învinge pe rivalul Kemal Kilicdaroglu, deoarece condițiile nu erau egale, relatează BBC.

Ora 21:00  Erdogan conduce cu 52,07%, Kilicdaroglu – 47,93%, la numărarea a 99,06% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Traficul este complet blocat de mașini și de mulțimi de oameni în fața sediului din Istanbul al Partidului AK al lui Erdogan. Chiar dacă numărarea voturilor este departe de a fi finalizată, deja este o atmosferă de sărbătoare, scrie BBC.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este primul lider european care l-a felicitat pe Erdogan pentru „victoria incontestabilă”, deși nu s-a încheiat numărarea voturilor

Ora 20: 26 Erdogan și-a început discursul cântând în fața mulțimii. Vorbind din vârful unui autobuz de campanie, el a mulțumit alegătorilor și a spus că i-au dat responsabilitatea de a conduce Turcia încă cinci ani, potrivit BBC.

Ora 20:00 Erdogan conduce cu 52,15%, Kilicdaroglu – 47,85%, la numărarea a 97,73% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 19:04 Erdogan conduce cu 53,15%, Kilicdaroglu – 46,85%, la numărarea a 85,45% din urne, conform agenției de stat turcă Anadolu. 

Ora 18:35 Erdogan conduce cu 55,26%, Kilicdaroglu – 44,74%, la numărarea a 61,38% din urne, anunță agenția de stat Anadolu.

Ora 18:22 Conform agenției Anka, apropiată de partidul de opoziție CHP, Erdogan are 49,04% Erdogan, iar Kemal Kilicdaroglu – 50,96%, la 44,6% din urne numarate.

Ora 18:18 Primele rezultate parțiale în Turcia: Erdogan conduce cu 57,09%, Kilicdaroglu – 42,91%, la numărarea a 42,8% din urne, anunță agenția de stat Anadolu.

Ora 17:34 Al Jazeera a vorbit cu alegătorii, care s-au arătat mai puțin entuziasmați în sondajele actuale decât în sondajele anterioare, precum și în primul tur de scrutin de acum două săptămâni, transmite Al Jazeera.

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (05 GMT) în Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, informează agenţiile de presă internaţionale.

După încheierea scrutinului la orele locale 17.00 (14:00 GMT), primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii.

Cei doi contracandidaţi vor să îi atragă pe cei 8,3 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.

Atunci, Erdogan s-a plasat în faţa lui Kilicdaroglu, reprezentantul opoziţiei, iar partidul său conservator AKP şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară.

Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării sunt propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia (diaspora a votat deja) chemaţi să voteze. Stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, islamo-conservator, 69 de ani, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost funcţionat de 74 de ani.

Victoria lui Erdogan ar consolida conducerea unui lider care a transformat Turcia, modificând statul secular fondat în urmă cu 100 de ani pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare, întărindu-şi în acelaşi timp puterea, într-o direcţie despre care criticii spun că este un marş spre autocraţie.

Pe scena globală, Erdogan a îndepărtat Ankara, membră a NATO, de aliaţii săi occidentali tradiţionali, a întărit legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a transformat Turcia într-o putere regională cu ambiţii.

Votul de duminică este văzut ca unul dintre cele mai importante de la crearea statului turc modern în urmă cu 100 de ani, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă de a-l îndepărta pe Erdogan şi de a schimba multe dintre măsurile sale cu efecte pe termen lung asupra Turciei.

Acest al doilea tur are loc la exact zece ani de la marile manifestaţii care au început în parcul Gezi din Istanbul şi s-au răspândit apoi în întreaga Turcie: un prim val de contestare anti-Erdogan, care a fost sever reprimat.

Primul tur s-a derulat în mod „competitiv” însă „limitat” din cauza „avantajului nejustificat” acordat de media oficiale, au estimat misiunea comună a OSCE şi a Consiliului Europei.

În turul doi, opoziţia intenţionează să desfăşoare „cinci observatori pe urnă”, adică un milion de persoane, pentru a supraveghea scrutinul.

Dacă nu va interveni vreun eveniment surprinzător, rezultatele celui de-al doilea tur sunt aşteptate în seara zilei de duminică şi vor fi atent urmărite de aliaţii Turciei, în special în cadrul NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri