Caută
Close this search box.

Greva profesorilor. Oferta Guvernului după noile discuții cu sindicatele din educație: 1.000 de lei brut în plus la salariu, de la 1 iunie

Update ​Guvernul va adopta joi prin Ordonanță de Urgență creșterea salariilor în educație cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, ce se va regasi în viitoarea lege a salarizării. Pentru personalul nedidactic, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

Cadrele didactice nu cedează și continuă greva declanșată în 22 mai, sindicatele din educație anunțând că nu vor semna niciun acord, fie el și girat de președintele României, și că își mențin solicitarea de majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (condusă de Simion Hăncescu) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (Marius Nistor) au anunțat miercuri într-un comunicat de presă că, după consultarea organizațiilor județene, au decis să continue greva și să nu semneze un acord politic care nu include creșterea salariilor.

Anunțul a venit cu mai puțin de o oră înainte ca la Palatul Cotroceni să înceapă discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare pe tema salariilor profesorilor.

Sindicatele au anunțat că nu vor semna un acord politic nici dacă ar fi girat de președintele Klaus Iohannis dacă acest act nu conține creșterea imediată a salariilor cu 25%.

În plus, sindicatele cer emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării valabilă pentru anul viitor, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, de circa 4.000 de lei, urmând ca salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Reamintim că la întâlnirea de marți cu liderii sindicali, președintele Klaus Iohannis s-a angajat să garanteze încheierea unui eventual acord politic între sindicate și coaliția de guvernare care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.

​Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, marți, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri