Caută
Close this search box.

Preşedintele Serbiei a pus armata ţării în alertă maximă de luptă. Au fost trimiși soldați la granița cu Kosovo

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo.

Măsura a fost luată după au avut loc ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

‘A fost ordonată o mişcare urgentă (de trupe) spre graniţa cu Kosovo’, a declarat ministrul apărării, Milos Vucevic, în direct la televiziune. ‘Este clar că are loc o teroare împotriva comunităţii sârbe din Kosovo’, a adăugat el.

În localitatea Zvecan s-au produs ciocniri între poliţie şi protestatari după ce o mulţime s-a strâns în faţa clădirii primăriei, încercând să îl împiedice pe noul primar, un etnic albanez, să intre în biroul său.

Poliţia kosovară a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

O maşină de poliţie a fost incendiată, a transmis un reporter al agenţiei Reuters.

Protestele urmează după alegerile locale care au fost boicotate masiv.

In jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo, printre care şi Zvecan, au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie – un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo.

Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.

Mai devreme vineri, poliţia din Pristina a emis un comunicat în care spunea că îi asistă pe noii primari să poată intra în primăriile din cele patru localităţi.

Primarul din Zvecan a fost escortat cu succes în biroul său, potrivit unui anunţ la postul de radio al poliţiei.

Sârbii din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, nu recunosc declaraţia de independenţă din 2008 a Kosovo de Serbia.

Planul sprijinit de Occident şi convenit verbal în martie de guvernele kosovar şi sârb viza să detensioneze situaţia, acordându-le locuitorilor sârbi mai multă autonomie, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea ultimă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri