Caută
Close this search box.

Apa din rezervorul de răcire al centralei de la Zaporojie scade după distrugerea barajului Nova Kahovka

Centrala de la Zaporojie pare că e adevărata amenințare nucleară a rușilor. De când au invadat Ucraina, soldații lui Putin au avut ca obiectiv ocuparea celei mai mari instalații nucleare din Europa, aflată în prezent sub controlul rușilor. Sistemele de răcire sunt de mai bine de un an mereu în pericol, linia de apărare a acestora fiind doar câteva generatoare pe motorină.

„Absența apei de răcire pentru o perioadă lungă de timp ar duce la topirea combustibilului uzat și la inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgență”, explică Rafael Grossi, director Agenţia Atomică, potrviit TVR.

Experţii AIEA aflaţi la Zaporojie, centrala nucleară din sud-estul Ucrainei, „au fost informaţi” că daunele de la Kahovka provoacă în prezent o reducere cu aproximativ 5 centimetri pe oră a volumului de apă din rezervor.

„Din evaluările noastre, nu există un risc imediat privind siguranţa centralei. Vă imaginaţi că urmărim minut cu minut situaţia de acolo”, a declarat Rafael Grossi.

La centrală, se depun toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă în canalele de răcire şi în sistemele adiacente. În plus, pentru a reduce consumul, apa neesenţială nu mai este consumată, potrivit membrilor misiunii de teren a agenţiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri