Caută
Close this search box.

Comisia Europeană aprobă parțial tranșa a doua din PNRR, de peste 3 miliarde de euro

Update Comisia Europeană a aprobat acordarea celei de-a doua tranșe de bani României din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, însă România nu va primi toți banii pentru că nu a îndeplinit două ținte importante în domeniul energetic, iar sumele aferente sunt momentan suspendate.

Decizia Comisiei Europene este una ce mai are nevoie și de alte aprobări din partea altor instituții europene, însă punctul de vedere al Comisiei este decisiv.

Stirea inițială:

Comisia Europeană urmează să aprobe plata fondurilor aferente Cererii 2 de plată din PNRR, cu excepția a circa 53 de milioane de euro, fonduri blocate pentru neîndeplinirea a două jaloane pe energie, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

Astfel, România urmează să primească circa 2,6 miliarde de euro aferente Cererii 2. Fondurile suspendate de 53 de milioane de euro pot fi deblocate dacă România îndeplinește și jaloanele restante, numerotate cu 129 și 133 în PNRR.

Pentru Jalonul 129, România ar trebuie să finalizeze semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, în timp ce pentru Jalonul 133 e necesară semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată, potrivit Economedia.ro.

Cererea 2 de plată a fost întârziată substanțial de România. Ea ar fi trebuit depusă în octombrie 2022, urmând ca plata să fie făcută în decembrie 2022. În schimb, guvenrul Ciucă a depus-o abia la 16 decembrie 2022, iar Comisia Europeană a amânat constant plata pentru că România nu își îndeplinise o parte din țintele asumate.

Una dintre cele mai mari probleme legate de Cererea 2 de plată din PNRR a fost legea avertizorului de integritate, mutilată în primă fază de coaliția PSD-PNL-UDMR în Parlament. În versiunea inițială a coaliției guvernamentale, avertizorii de integritate din instituțiile publice nu beneficiau de nici o garanție în fața șefilor de instituții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri