Caută
Close this search box.

Europarlamentarul despre care o fostă asistentă a dezvăluit că ar fi hărțuit-o sexual este Mihai Tudose (PSD): „E o poveste despre ce și-a imaginat ea”

Unii europarlamentari se comportă de parcă ar fi regi, iar sistemul le permite să-și hărțuiască angajații. Mărturiile mai multor foști asistenți de la Bruxelles descriu un loc de muncă toxic în care abuzurile sunt la ordinea zilei. Europa Liberă România dezvăluie felul în care europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) și-ar fi hărțuit sexual o asistentă din cadrul biroului de la Bruxelles. În replică, Tudose se apără și declară: „E o poveste despre ce și-a imaginat ea”.

În urma dezvăluirilor Europa Liberă despre cazurile de hărțuire și abuz de putere în Parlamentul European, G4Media a scris că eurodeputatul acuzat de hărțuirea asistentei sale în 2019 ar fi Mihai Tudose.

Povestea Florinei* (nume dat de jurnașiști pentru a-i proteja identitatea,, fosta sa asistentă, a fost publicată, sâmbătă, de Europa Liberă. Florina* detaliază două luni în care șeful său a încercat să o acapareze, recurgând apoi la abuzuri verbale și psihice.

I-a spus că vrea să-i cumpere o mașină de lux, pe care ea a refuzat-o

”A încercat s-o acapareze, la început. Eurodeputatul i-a oferit o carieră unde vrea ea, lucru pe care Florina l-a refuzat insistent. I-a spus că vrea să-i cumpere o mașină de lux, pe care ea a refuzat-o. I-a dat un telefon sigilat, insistând să vorbească doar de pe el. A încercat s-o convingă să se mute în același bloc cu el. «Am insistat că viața mea personală e viața mea personală. Că, ‘hai să mâncăm la prânz, seara împreună, să vizităm nu știu ce orașe, să jucăm șah seara’. Nu, nu vreau, pe mine m-ai angajat să-ți fac discursuri, muncă legislativă, nu sunt damă de companie»”, a declarat ”Florina” pentru jurnaliștii de la Europa Liberă.

Asistenta a mai spus că după ce a acceptat postul, europarlamentarul i-ar fi spus ”să merg în fața lui și a recunoscut la un moment dat că vrea să se uite la fundul meu. I-am spus că este inacceptabil. Multe remarci fizice, «ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși, ce mironosiță ești». Vorbea cu organele masculine tot timpul, îl rugam, «când mergi cu mine pe coridor nu-ți bagi alea în toate cele». I-am zis că aici oamenii nu se comportă așa”.

Într-un final, femeia a plecat din serviciul europarlamentarului, fiind apoi ajutată de către departamentul HR al Parlamentului European să găsească un motiv pentru care deputatul să o concedieze. Dacă și-ar fi dat demisia, nu ar fi avut dreptul la plată compensatorie.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, eurodeputatul Mihai Tudose răspunde că vede declarațiile fostei sale asistente pentru Europa Liberă drept minciuni.

„Nu ea a plecat, ci eu am dat-o afară”, răspunde europarlamentarul.

El o acuză că făcea lucruri neregulamentare cu dreptul său de semnătură, printre care că ar fi umflat cheltuieli sau desfășurat activități ilegale de lobby.

„E o fărâmă de adevăr și de aici ies minciuni. E o poveste plină de frustrări și ce și-o fi imaginat ea că e bine să se întâmple”, spune Tudose.

„Nu toată lumea care pare victimă, e victimă. Poate să fie și agresorul. Pentru ea, e o poveste interesantă despre de ce nu mai lucrează la Parlamentul European”, consideră europarlamentarul.

Mihai Tudose a prezentat și documentul prin care susține că a demis-o pe asistenta sa.

Copreședinta REPER Ramona Strugariu: Este un abuz de neacceptat

„Este un dublu abuz de neacceptat într-o lume civilizată și europeană, în orice lume, de fapt”, a declarat copreședinta REPER Ramona Strugariu, în baza informațiilor apărute în Europa Liberă și G4Media.

„Dacă se confirmă aceste dezvăluiri, îi cer domnului Tudose, pentru că despre el este vorba, să demisioneze, iar Partidului Social Democrat să iasă urgent cu un punct de vedere public și cu măsurile pe care le are în vedere pentru sancționarea domnului Mihai Tudose”, completează Strugariu.

Eurodeputata menționează că va cere un punct de vedere de la grupul social-democrat și de la președinția Parlamentului European cu privire la procedurile aflate în desfășurare și informațiile adunate până în prezent, precum și posibilele sancțiuni.

„Această femeie este colega noastră. Sunt solidară cu suferința ei și a miilor de femei care trec prin traume similare, în tăcere, fără apărare, sub asediul unor indivizi pentru care puterea nu are niciun reper etic și nicio linie roșie”, a declarat eurodeputata.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri