Caută
Close this search box.

Greva din Educație se suspendă. Elevii își vor da la timp examenele

scoala

Update Greva din Educație a fost suspendată. Elevii își vor da la timp examenele.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au luat decizia suspendării grevei generale.

Decizia este condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024, se menţionează într-un comunicat comun al celor două federaţii sindicale.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret, în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale, condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a: principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024”, precizează sursa citată.

Sindicaliştii avertizează că, în situaţia în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă, greva va fi reluată.

Sindicatele au anunțat, luni, că greva generală din educație se suspendă, dacă Guvernul pune în ordonanța de urgență că salariul debutantului va fi la nivelul salariului brut pe economie și că de la 1 ianuarie 2024 majorarea salarială este de 50%.

Sindicatele din Învățământ dau luni un răspuns privind ultima ofertă a guvernului, de creștere a salariilor cu 25%, și tot luni premierul Nicolae Ciucă este așteptat să-și dea demisia pentru a începe „rotativa”. Însă un refuz al profesorilor ar da peste cap planurile coaliției de Guvernare.

Stirea inițială:

Nicolae Ciucă a anunțat ce le-a promis astăzi sindicatelor din Educație: salariile cresc cu 25%, iar din 1 ianuarie 2024 va urma o nouă creștere. Sindicaliștii din Educație vor oferta Guvernului în scris. Greva continuă luni.

La aproape trei săptămâni de când au fost declanșată greva din educație, prima după 18 ani, și după trei proteste masive ale profesorilor la Palatle Victoriei și Cotroceni, sindicaliștii au primit o nouă ofertă de la Guvern: majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024. Sindicaliștii au declarat duminică la ieșirea de la noile consultări cu executivul că vor promisiunile în scris și mai apoi vor pune capăt grevei, iar profesorii nu se vor întoarce în cancelarii luni. Executivul va pune duminică în dezbatere publică proiectul de ordonanță care prevede mărirea salarială promisă, iar cadrele didactice trebuie să dea un răspuns până luni la ora 10, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Guvernul va adopta duminică ordonanța cu schimbările anunțate de ministerului educației privind bacalaureatul, evaluarea la clasa a VI-a și titularizarea.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că vrea să încheie acest conflict și că se va pune în transparență ordonța de guvern prin care se măresc salariile profesorilor cu 25%.

La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți”, a transmis premierul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri