Caută
Close this search box.

Începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, care ar elimina importurile

Perimetrul Neptun Deep se află la 160 de kilometri de țărm. Sunt peste 7500 km/p de unde urmează să fie extras gaz natural, de la o adâncime cuprinsă între 100 de 1000 de metri.

Cele două companii, OMV Petrom și Romgaz, ar urma să investească peste patru miliarde de euro în următorii ani în acest proiect.

În total este vorba despre un volum de 100 de miliarde de metri cubi. În ceea ce privește producția anuală, care este estimată din acest perimetru, discutăm de opt miliarde de metri cubi pe an.

Experții în energie susțin că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar elimina importurile și ar îndepărta România de dependența de cărbune, potrivit TVR.

„În momentul în care va începe producţia autohtonă, cu siguranţă nu vom mai avea nevoie de importuri de gaz natural. România ajunge în postura de a putea să ofere un contract pe termen mediu, dacă nu chiar lung, inclusiv Republicii Moldova. România poate să redirecționeze acest gaz către industrie”, spune Eugenia Gușilov, directorul Centrului Energetic al României.

Activiștii de mediu atrag, însă, atenția că exploatarea va avea consecințe catastrofale pentru biodiversitate, mediu şi litoralul românesc:

„Noua exploatare va aduce presiuni suplimentare pe ecosistemul din Marea Neagră şi pericole ce ţin de perturbarea peştilor şi mamiferelor marine. Din cauza lucrărilor de construcţie, este posibil să pierdem habitate de creştere şi de hrănire a peştilor şi a delfinilor. Mai mult, proiectul are un impact şi asupra zonei de coastă, unde se desfăşoară activităţi economice şi e posibil să perturbe peisajul natural în perioada lucrărilor, să producă disconfort pentru populaţia locală şi pentru turişti”.

Reprezentanţii OMV au transmis oficial că proiectul lor va consolida securitatea energetică a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri