Caută
Close this search box.

Kyriakos Mitsotakis începe al doilea mandat de premier sub semnul reformei

Conservatorul grec Kyriakos Mitsotakis își începe cel de-al doilea mandat de prim-ministru cu promisiunea de a accelera reformele pentru a transforma Grecia, la o zi după ce dreapta a obținut majoritatea absolută în alegerile generale, relatează AFP.

Liderul partidului Noua Democrație (ND), care a fost nevoit să renunțe pentru câteva săptămâni la funcția de prim-ministru, urmează să depună jurământul la prânz pentru un al doilea mandat de patru ani, înainte de a forma noul său guvern, scrie News.ro.

Duminică, partidul său a obţinut 40,56% din voturi la al doilea scrutin în cinci săptămâni. Acest lucru îi oferă majoritatea absolută pe care o dorea pentru a guverna fără a fi nevoit să formeze o alianţă cu un alt partid.

Dreapta a obţinut un rezultat mai bun decât în urmă cu patru ani, când a ajuns la putere cu 39,85% din voturi, una dintre cele mai bune performanţe ale sale de la restaurarea democraţiei în 1974. În noul parlament, ea va avea 158 din cele 300 de locuri.

Kyriakos Mitsotakis a reuşit, aşadar, pariul său, după ce a cerut noi alegeri pentru a-şi asigura o majoritate absolută, în ciuda victoriei sale iniţiale la alegerile generale din 21 mai.

Duminică seara, în faţa susţinătorilor săi care jubilau la Atena, liderul în vârstă de 55 de ani i-a asigurat că are un „mandat puternic” care îi va permite să accelereze „schimbările majore” de care Grecia are nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri