Caută
Close this search box.

Partidul oligarhului fugar Ilan Șor, scos în afara legii. Decizie a Curții Constituționale de la Chișinău

curtea constituţională

Curtea Constituțională a declarat luni drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Decizia a fost luată după ce Guvernul a depus o sesizare la Înalta Curte, cerând scoaterea Partidului Șor în afara legii, scrie deschide.md. Formațiunea prorusă se află în spatele unui val de manifestaţii antiguvernamentale, iar Curtea Constituțională a decis că „a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova”. „Este o decizie așteptată de societate”, a reacționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Magistraţii Curţii Constituţionale s-au pronunţat astfel în cazul unei sesizări depuse de guvernul de la Chişinău privind scoaterea în afara legii a formaţiunii politice fondate şi conduse de Ilan Şor, acuzat de Occident şi de Chişinău că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva sa. Dezbaterile de la Curtea Constituțională au început la 10 mai și au durat mai bine de o lună, timp în care părțile au fost invitate să-și prezinte argumentele, conform deschide.md.

În ședința de luni a Curții Constituționale, avocatul Guvernului, Eduard Digore, a acuzat că Partidul „ȘOR” ar fi mituit oameni să iasă la proteste: „Voi nici măcar statutul partidului vostru nu-l respectați. Nu ați vorbit despre demnitatea umană, pe care nu o cumperi cu 400 de lei – ca să vină în piață la proteste. Călcați în picioare demnitatea umană și le achitați bani ca pentru un obiect. Creați confuzie și vindeți democrația, faceți așa ca omul să perceapă aceasta ca pe o muncă zilieră”.

Deputatul Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului prorus Șor, pe numele căreia există un mandat de arestare la domiciliu, a spus că echipa lui Ilan Șor a găsit mai multe modalități ca să existe și să activeze în continuare, scrie deschide.md.

Ce înseamnă decizia Curții Constituționale

Potrivit preşedintelui Curții Constituționale, Nicolae Roşca, de la data pronunţării acestei hotărâri, Partidul Şor „se consideră dizolvat şi niciun act adoptat după pronunţarea hotărârii Înaltei Curţi nu are valoare juridică”.

Reprezentanţii Partidului Șor care au mandate de deputat în Parlament vor continua să-şi exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputaţi independenţi, fără dreptul de a se afilia altor grupuri parlamentare. La fel, listele candidaţilor supleanţi în parlament şi în consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în parlament atribuit Partidului Șor devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituţională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Decizia Curții a fost luată în conformitate cu punctul patru al articolului 41 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „partidele şi alte organizaţii socio-politice ale căror scopuri sau activităţi sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”.

Ministerul moldovean al Justiţiei va înfiinţa o comisie specială pentru a finaliza toate procedurile legale de dizolvare a partidului.

Reacția președintelui Republicii Moldova

Președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în care spune că decizia Curții Constituționale este una așteptată de către societate:

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor. Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.

Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii.

Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”.

Sesizarea la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost depusă de guvern în noiembrie 2022. Guvernul de la Chișinău arată în sesizare că „prin toate activitățile de până acum Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova”.

Reprezentanții Guvernului au invocat argumente precum faptul că reprezentanții Partidului Șor ar fi mituit alegători și protestatari, ar avea legături cu Kremlinul și ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului.

Partidul Șor este urmaș de drept al formațiunii „Ravnopravie”, care a fost preluat de către omul de afaceri Ilan Șor. În anul 2015, Ilan Șor a câștigat alegerile locale și a devenit primar la Orhei. În anul 2016, Ilan Șor a fost ales președinte al partidului „Ravnopravie”, condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un susținător înflăcărat al Federației Ruse. Patru luni mai târziu, formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidul Politic ȘOR.

În alegerile parlamentare din 2019 și 2021, Șor a devenit partid parlamentar, acum având 5 deputați Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu, scrie deschide.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri