Caută
Close this search box.

Premierul Nicolae Ciucă demisionează din funcția de premier. Urmează consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) demisionează. Mâine, ar urma să aibă loc consultări la Cotroceni pentru formarea noului cabinet, condus de Marcel Ciolacu (PSD).

Liderii PSD, PNL și UDMR negociază de câteva săptămâni împărțirea ministerelor și a funcțiilor din agenții guvernamentale. Neînțelegerile cele mai mari sunt în jurul ministerelor Transporturilor și Dezvoltării. PSD vrea să păstreze Ministerul Transporturilor, care ar reveni PNL potrivit actualului protocol de coaliție, iar PNL vrea să ia de la UDMR Ministerul Dezvoltării.

Liderii PSD și PNL au făcut UDMR oferta de a prelua ministerele Energiei și Fondurilor Europene în locul Mediului și Dezvoltării. Kelemen Hunor a respins oferta, dar spune că nu formațiunea sa nu pleacă de la guvernare, „decât dacă ni se va da un brânci pe scări”.

Președintele Klaus Iohannis va nominaliza un candidat la funcția de premier. Cel mai probabil, îl va desemna pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să formeze guvernul.

Ce prevede Constituția României, articolul 103

”(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri