Caută
Close this search box.

Summit UE: europenii se tem de grupul Wagner și nu pot confisca bunurile rusești

Liderii UE reuniți la Bruxelles în 29 iunie, în prezența secretarului general Nato Jens Stoltenberg, s-au angajat din nou să ajute Ucraina în orice caz. Îngrijorările europenilor sunt mari privind prezența lui grupului Wagner in Belarus și posibila destabilizare a lui Vladimir Putin, dar Volodimir Zelenski i-a somat iar să nu renunțe la planurile ambițioase pentru Ucraina.

Liderii UE s-au consultat și au evaluat evenimentele și situația de pe teren din Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a menționat „fisuri profunde în sistemul Putin”, iar Jens Stoltenberg, a avertizat că este „prea devreme pentru a trage concluzii definitive”.

Cu toate că europenii par calmi, de fapt în culisele summitului spiritele se încing. Nimeni nu dorește destabilizarea Rusiei în acest fel fiindcă ”un Vladimir Putin speriat este mai periculos”, spun surse europene.

„Kiev nu poate câștiga acest război fără sprijinul UE și al NATO”, se mai spune. Intervenția tradițională a președintelui ucrainean Zelenski, prin videoconferință, a fost un eșec fiindcă probleme tehnice au împiedicat o discuție, rezumându-se doar la o prezentare de partea ucraineană.

Iar ajutorul pentru Ucraina va continua chiar dacă UE a folosit în doar doi ani resursele alocate pentru șapte ani. Pe masa summitului care se termină astăzi este de altfel și problema banilor și a eforturilor pe care acum Bruxelles îl cere din partea capitalelor. Toate sunt de acord cu aceasta, mai puțin Ungaria…

În paralel, se pune problema urgentă a bunurilor și a fondurilor rusești « înghețate » la Bruxelles. Nu există un cadru legal pentru confiscarea acestora și folosirea lor pentru reconstrucția Ucrainei.

Cu toate acestea, Polonia și Lituania insistă «să folosim banii acum și să vedem mai târziu cadrul legal”, dar cea mai mare parte a UE consideră că trebuie acționat prudent. Totuși, ceva trebuie făcut fiindcă 196 de miliarde de euro se află astfel blocate la Euroclear, la Bruxelles, companie specializată în tranzacții electronice, care nu are obiceiul să acționeze ca o bancă.

Sursa: RFI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri