Caută
Close this search box.

Biden: Putin a pierdut deja războiul în Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin „a pierdut deja războiul” în Ucraina, a afirmat joi omologul său american, Joe Biden, afirmând că se aşteaptă ca Moscova să fie împinsă de contraofensiva ucraineană să negocieze, relatează AFP.

„Ar putea să încheie războiul mâine, nu trebuie decât să spună: ‘Mă opresc’ „, a declarat preşedintele american cu prilejul unei vizite în Finlanda.

„Dar nu există nicio posibilitate pentru el să câştige războiul în Ucraina (…) A pierdut deja”, a declarat Biden, subliniind lipsa de resurse a Rusiei şi dificultăţile sale economice, potrivit Agerpres.

În pofida progreselor reduse ale contraofensivei ucrainene pe front, preşedintele american s-a declarat convins că aceasta va duce la o cerere de negociere din partea Moscovei.

„Sper, este aşteptarea mea, că Ucraina va face progrese semnificative în ofensiva sa şi asta va duce la o reglementare negociată într-un moment sau altul”, a declarat liderul american.

În ceea ce priveşte dezamăgirea afişată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski – că nu a primit un calendar precis privind aderarea ţării sale la NATO cu prilejul reuniunii de la Vilnius- Joe Biden a reiterat promisiunea americană privind aderarea viitoare a Ucrainei.

„Întrebarea nu este dacă trebuie sau nu să adere la NATO, ci când vor putea adera şi ei vor adera la NATO”, a spus liderul de la Casa Albă.

Rusia a răspuns joi cu lovituri aeriene şi cu o ameninţare nucleară la susţinerea afişată de NATO faţă de Ucraina la summitul de la Vilnius.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că livrarea de avioane de luptă F-16 occidentale va fi considerată ca o ameninţare nucleară, aceste avioane fiind capabile să transporte arme atomice.

„Nu cred că există o perspectivă reală (…) ca Putin să utilizeze arma nucleară. Nu numai Occidentul, ci şi China şi restul lumii au spus: ‘nu mergeţi până acolo’ „, a spus Joe Biden, în conferinţa susţinută alături de preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri