Caută
Close this search box.

Controalele au scos la iveală nereguli și activități clandestine în azile din mai multe județe din țară. Au fost închise mai multe centre și s-au dat amenzi

Bătrâni hrăniţi cu mâncare expirată, în căminele pentru vârstnici din Giurgiu

Controalele făcute la centrele sociale pentru copii, bătrâni și persoane cu dizabilități din toată țara scot la iveală nereguli și activități clandestine, care arata că problemele din sistem nu reprezintă accidente, ci mai degrabă o gravă realitate, negată până acum de autorități. La Târgu Jiu, un centru care funcționa fără autorizație a fost închis. Și zeci de ambulanțe și cadre medicale i-au relocat pe cei 27 de rezidenți. La fel s-a întâmplat și în două centre din Eforie Nord. 

Căminul pentru vârstnici din Şişeşti, o casă din Târgu Jiu nu avea autorizație de funcționare. Este al doilea azil din județul Gorj descoperit că funcționează fără acte.

Cele 27 de persoane care locuiau acolo au fost mutate după ce au fost evaluate medical.

Aparținătorii vârstnicilor sunt nemulțumiți de situație. Spun că rudele lor au fost bine îngrijite și că nu au soluții pentru cei cu afecțiuni grave.

Cei care aveau locația în administrare mai au două centre pentru bătrâni, care au fost verificate cu o zi în urmă. Nu au anunțat și de existența celui descoperit azi.

Și în Brăila, 41 de persoane cu afecțiuni psihice au fost găsite de autorități într-un centru care funcționa fără aviz într-un cartier de case de la periferie. 18 bolnavi care nu au rude au fost duși la Spitalul de Psihiatrie și la Spitalul de Urgență. Celelalți vor fi transferați în alte centre sau vor fi luați de rude. Sunt persoane cu grave probleme de sănătate, netransportabile sau cu handicap sever. Acestea au fost aduse aici din alte centre încă din luna ianuarie.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru exercitatea unei activități fără drept și obținere ilegală de fonduri. Reprezentanții firmei susțin că singura problemă e legată de actele cadastrale ale imobilului, deși vecinii spun că de multe ori se aud strigate din curte care îi deranjează.

Au fost închise și două centre din Eforie Nord tot pentru că nu aveau forme legale.

La fața locului au venit polițiștii și reprezentanți ISU, care au preluat bătrânii și i-au mutat într-un centru de stat din Constanța. 34 de vârstnici au fost relocați.

De aproape un an existau informații că aceste centre funcționează fără a avea toate autorizații.

Până acum, în Constanța au fost date amenzi de peste un milion 300 de mii de lei pentru lipsa curățeniei, instalații sanitare neconforme sau lipsa documentației.

Mulți oameni care trăiesc în centre din Buzău spun că nu au unde să plece. Ileana are 28 de ani și e încadrată în gradul 2 de handicap. A crescut prin orfelinate, iar apoi mutată de la un centru la altul până când a ajuns la cel din Pogoanele.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri