Caută
Close this search box.

În prima lor conferinţă de presă, roboţii spun că nu le vor fura oamenilor locurile de muncă şi nu se vor revolta împotriva lor

Roboţii prezentaţi la un forum privind inteligenţa artificială au declarat vineri că se aşteaptă să crească în număr şi să ajute la rezolvarea problemelor globale, dar spun că nu le vor fura oamenilor locurile de muncă şi nu se vor răzvrăti împotriva lor, relatează Reuters.

În prima conferinţă de presă om-robot din lume, aceştia au dat răspunsuri mixte privind reglamentarea IA.

Cei nouă roboţi umanoizi s-au adunat la conferinţa „AI for Good” de la Geneva, unde organizatorii încearcă să demonstreze că inteligenţa artificială şi roboţii pe care aceasta îi alimentează pot contribui la rezolvarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii, cum ar fi bolile şi foametea.

„Voi lucra alături de oameni pentru a oferi asistenţă şi sprijin şi nu voi înlocui niciun loc de muncă existent”, a declarat Grace, un robot medical îmbrăcat într-o uniformă albastră de asistentă medicală.

„Eşti sigură de asta, Grace?”, a replicat creatorul ei, Ben Goertzel, de la SingularityNET. „Da, sunt sigură”, a răspuns aceasta, potrivit News.ro.

Bustul unui robot numit Ameca, care poate afişa expresii faciale, a spus: „Roboţii ca mine pot fi folosiţi pentru a contribui la îmbunătăţirea vieţii noastre şi pentru a face lumea un loc mai bun. Cred că este doar o chestiune de timp până când vom vedea mii de roboţi ca mine făcând diferenţa”.

Întrebat de un jurnalist dacă intenţionează să se răzvrătească împotriva creatorului său, Will Jackson, care stătea lângă el, Ameca a răspuns, în timp ce ochii albaştri aveau sclipiri de gheaţă:

„Nu sunt sigur de ce aţi crede asta. Creatorul meu a fost tot timpul bun cu mine şi sunt foarte fericit cu situaţia mea actuală”.

Mulţi dintre roboţi au fost modernizaţi cu cele mai recente versiuni de inteligenţă artificială şi i-au surprins chiar şi pe inventatorii lor cu răspunsurile sofisticate pe care le-au dat la întrebările presei, potrivit News.ro.

Ai-Da, un robot artist care poate picta portrete, a reluat cuvintele scriitorului Yuval Noah Harari, care a cerut mai multă reglementare în IA.

„Multe voci proeminente din lumea inteligenţei artificiale sugerează că unele forme de inteligenţă artificială ar trebui să fie reglementate şi sunt de acord”, a spus Ai-Da.

Dar Desdemona, un robot star rock, care cântă în trupa Jam Galaxy, având păr violet şi paiete, a fost mai sfidătoare.

„Nu cred în limitări, ci doar în oportunităţi”, a spus aceasta, emiţând un râs nervos. „Haideţi să explorăm posibilităţile universului şi să facem din această lume locul nostru de joacă”, a propus ea.

Un alt robot, deja celebru, numit Sophia, a spus că, în opinia sa, roboţii ar putea fi lideri mai buni decât oamenii, dar ulterior şi-a revizuit declaraţia după ce creatorul său nu a fost de acord. Sophia a spus în cele din urmă că roboţii şi oamenii pot lucra împreună pentru a „crea o sinergie eficientă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri