Caută
Close this search box.

Familia Henriettei Lacks, afro-americana ale cărei celule au revoluţionat medicina, şi o companie de biotehnologie au încheiat un acord

Familia Henriettei Lacks, o femeie afro-americană ale cărei celule au fost prelevate fără ştirea ei şi au revoluţionat apoi medicina modernă, a încheiat un acord cu firma Thermo Fisher pentru a pune capăt proceselor intentate acestei companii din domeniul biotehnologiei, au anunţat marţi avocaţii părţii reclamante, informează AFP.

“Părţile s-au declarat mulţumite că au găsit o cale pentru a rezolva acest dosar în afara tribunalelor”, au declarat într-un comunicat avocaţii Ben Crump şi Chris Seeger, în numele familiei Henriettei Lacks.

„Termenii acordului vor rămâne confidenţiali”, au precizat cei doi avocaţi, la aproape doi ani după ce o plângere a fost depusă la un tribunal din statul american Maryland.

Contactată de AFP, citată de Agerpres, compania Thermo Fisher a răspuns printr-un comunicat care includea acelaşi tip de formulări utilizate şi în comunicatul celor doi avocaţi.

Contribuţiile Henriettei Lacks la medicina modernă „au schimbat şi au salvat un număr mare de vieţi”, a declarat pe Twitter Ben Crump, specialist în drepturi civile şi care a reprezentat în trecut în instanţă şi familia lui George Floyd.

În 1951, Henrietta Lacks a murit la vârsta de 31 de ani din cauza unui cancer de col uterin la spitalul Johns Hopkins din Baltimore. În timpul îngrijirilor medicale pe care le-a primit, mai multe celule din tumoarea ei au fost prelevate şi trimise unui cercetător, fără ca pacienta să fie informată în legătură cu acest lucru.

Acel cercetător a înţeles foarte repede că celulele în cauză, redenumite „celule HeLa”, aveau calităţi extraordinare: ele puteau fi cultivate in vitro, adică în afara corpului uman, şi puteau fi înmulţite la infinit.

De atunci, celulele Henriettei Lacks le-au permis laboratoarelor farmaceutice din lumea întreagă să dezvolte vaccinuri – inclusiv împotriva poliomielitei -, tratamente împotriva cancerului şi anumite tehnici de clonare, în cadrul unei industrii care generează o cifră de afaceri de multe miliarde de dolari.

Familia Henriettei Lacks nu a ştiut nimic despre aceste progrese medicale până în anii 1970 şi nu a înţeles adevărata dimensiune a lucrurilor până la apariţia unei cărţi scrise de Rebecca Skloot, autoarea bestsellerului din 2010 „The Immortal Life of Henrietta Lacks”.

„De 70 de ani ei îi utilizează celulele, însă familia Lacks nu a primit nimic în contrapartidă pentru a compensa acest furt”, a declarat nepoata Henriettei, Kimberly Lacks, în 2021, în momentul în care familia ei şi-a anunţat intenţia de a depune o plângere în instanţă şi a acuzat compania Thermo Fisher Scientific că a profitat de pe urma comercializării celulelor.

Anunţul despre soluţionarea disputei juridice a fost făcut chiar în ziua în care s-au împlinit 103 ani de la naşterea Henriettei Lacks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri