Caută
Close this search box.

DIICOT a destructurat rețele de droguri, exploatare de minore și braconaj din Bistrița-Năsăud: 16 persoane au fost reținute

Procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud au dispus reţinerea a 16 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic de droguri de risc şi mare risc, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive , trafic de minori , trafic de persoane şi braconaj.

Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 2021-august 2023, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având drept scop procurarea, deţinerea şi folosirea fără drept a unor arme letale.

Din cercetările efectuate, a mai rezultat că o parte dintre membrii grupului au procurat droguri de risc pentru consum propriu, dar şi pentru a le oferi cu titlu gratuit unor persoane din anturaj.

În aceeaşi cauză, s-a reţinut şi constituirea în cursul anilor 2021-2022 a unui alt grup infracţional organizat, în scopul obţinerii de beneficii materiale atât prin comercializarea de droguri de risc, droguri de mare risc şi de substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive cât şi prin exploatarea unor persoane, inclusive minore, aflate în situaţii vulnerabile, pe care le-au recrutat, adăpostit şi determinat să practice prostituţia.

Comercializarea drogurilor şi substanţelor psihoactive s-a realizat în incinta sau în proximitatea unor unităţi de cazare şi alimentaţie publică situate într-o zonă turistică a judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi cu ocazia unor evenimente private desfăşurate în astfel de locaţii.

La petrecerile organizate, inculpaţii au pus la dispoziţia invitaţilor droguri de risc şi de mare risc şi au asigurat prezenţa persoanelor vătămate, inclusiv minore, consumatoare de droguri, pe care le-au exploatat, obligându-le să practice prostituţia în schimbul unor sume de bani însuşite ulterior de membri grupului.

Probele administrate, au relevat existenţa unor conexiuni între membrii celor două grupuri, în sensul că o parte dintre inculpaţi se regăsesc în structura ambelor grupuri infracţionale.

Arme letale găsite la percheziții

La data de 09.08.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud şi Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud au pus în aplicare 27 de mandate de percheziţie domiciliară în locaţii situate pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, fiind identificate şi ridicate 11 arme letale cu destinaţia vânătoare, din care 2 deţinute fără drept (una provenind din contrabandă şi una confecţionată artizanal), 3 arme neletale supuse regimului autorizării, deţinute fără drept, una fiind provenită din contrabandă, un amortizor pentru armă letală, o arbaletă, 68 de cartuşe pentru armă letală deţinute fără drept, 3 dispozitive night-vision, un dispozitiv cu termoviziune, o grenadă de manevră, 190 de kilograme de carne de vânat, 25 de trofee, 3 blănuri de animale sălbatice, 20 de telefoane mobile, diverse idiferite înscrisuri, sume de bani, bijuteri şi diferite cantităţi de droguri de risc.

La data de 10.08.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud cu propunerea de arestare preventivă a şase dintre inculpaţi, pentru alţi zece, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud dispunând măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În cursul aceleaşi zile, propunerea formulată de către procurori a fost admisă, fiind dispusă arestarea preventivă pentru cei şase inculpaţi.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul a 100 de luptători ai Serviciilor Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Cluj, Sălaj, Harghita, Covasna, Braşov, Botoşani, Bihor Suceava şi Satu Mare. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri