Caută
Close this search box.

Euronews: Planurile Bulgariei și României legate de construirea a două noi hidrocentrale pe Dunăre provoacă îngrijorări legate de mediu și de ordin nuclear

România și Bulgaria speră ca, în curând, să ridice două noi hidrocentrale pe Dunăre în pofida unor îngrijorări crescânde legate de impactul acestora asupra mediului și asupra siguranței de ordin nuclear, scrie Euronews.

Prima dintre cele două noi hidrocentrale s-ar afla între Turnu Măgurele (România) și Nicopole (Bulgaria), iar cealaltă ar lega orașul românesc Călărași de Silistra, un oraș din Bulgaria. Atunci când ele vor intra în funcțiune, peste 10 sau 15 ani, ele se vor adăuga celor 700 de baraje și de diguri existente deja de-a lungul Dunării și al unor afluenți ai acesteia.

România și Bulgaria speră ca, în curând, să ridice două noi hidrocentrale pe Dunăre în pofida unor îngrijorări crescânde legate de impactul acestora asupra mediului și asupra siguranței de ordin nuclear, scrie Euronews. Prima dintre cele două noi hidrocentrale s-ar afla între Turnu Măgurele (România) și Nicopole (Bulgaria), iar cealaltă ar lega orașul românesc Călărași de Silistra, un oraș din Bulgaria. Atunci când ele vor intra în funcțiune, peste 10 sau 15 ani, ele se vor adăuga celor 700 de baraje și de diguri existente deja de-a lungul Dunării și al unor afluenți ai acesteia.

Dar deși există un sprijin politic în privința continuării proiectelor, viabilitatea acestor hidrocentrale ridică multe semne de întrebare din punctul de vedere al mediului. Impactul asupra celor două maluri va fi enorm. „În zonă există sute de insule, care sunt extrem de valoroase”, a declarat pentru Euronews Ulrich Eichelman, președintele de la RiverWatch, o organizație nonprofit care monitorizează starea apelor europene. Construirea digurilor de pe cursul inferior al Dunării ar scufunda multe dintre aceste insule. „Aceste zone au devenit probabil ultimul refugiu pentru mai multe specii de sturioni și de heringi. Pentru toate aceste specii, efectul va fi mortal și va ajunge până la Marea Neagră”, a mai adăugat el.

Raportul de mediu care vizează Strategia Energetică a României din perioada 2019 – 2030, în care fusese inclus inițial proiectul Turnu Măgurele – Nicopole, provocase îngrijorări cu privire la soarta zonelor pe care centrala le va tăia: Corabia – Turnu Măgurele și Suhaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri