Caută
Close this search box.

Raed Arafat: Am reușit să salvăm mulți pentru că i-am dus dincolo de limita cordonului. Grăbirea introducerii roboților a dus la retragerea unei părți din pompieri. Dacă eram la nivelul 2015, ar fi fost o catastrofă

Invitat marți seară la Tema zilei, la TVR Info, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a dat detalii despre modul în care au acționat pompierii la Crevedia și despre momentele care au salvat vieți. El a subliniat și rolul important al tehnologiei în munca pompierilor.

Concret, grăbirea introducerii roboților în apropierea focarului de la stația GPL a făcut ca pompierii să se retragă.

Întrebat cum s-a simțit a doua explozie de la Crevedia, Raed Arafat a arătat că a fost un suflu puternic.

„Parcă ai avut un fier de călcat pus pe spate, așa am simțit. Prima grijă a mea este ce s-a întâmplat acolo, credeți-mă, eu am crezut că o să găsesc și oameni pe jos decedați deja după explozia respectivă. Din fericire, noi ce am încercat să facem în ultimele 45 de minute după ce am sosit, după ce a sosit și inspectorul șef de la București, unul din aspecte este respectarea limitei pe care au stabilit-o pompierii și aici împreună cu jandarmii, cu poliția, am reușit să golim zona de civili. (…) Adică oricine trebuie să pună întrebarea sau să se gândească – din momentul în care la a doua explozie din păcate numai pompieri au fost răniți și n-am avut civili, înseamnă că cordonul a fost stabilit și am reușit să gonim, îmi pare rău să o zic așa, cei care erau curioși, care n-aveau ce să caute, cei care aveau case și e de înțeles că voiau să meargă lângă casă, dar n-aveau ce căuta acolo, jurnaliști care nu înțelegeau și se certau cu jandarmii, i-am văzut cu ochii mei.

Deci ăsta a fost momentul în care într-adevăr noi am reușit cred să salvăm mulți prin faptul că am reușit să-i ducem dincolo de o anumită limită. A doua chestie a fost grăbirea introducerii roboților, care a dus la retragerea unei părți din pompieri și care probabil că asta a salvat viața unora care altfel poate că chiar erau arși de vii acolo”, a explicat Raed Arafat, la TVR Info.

Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă echipele de intervenție nu ar fi avut acum tehnologia la dispoziție, Arafat a răspuns:

„Dacă eram la nivelul 2015, (incendiul Colectiv n.r.) ar fi fost o catastrofă”. „Pentru că am fi avut numai mașini din anii ’80. Adică foarte puține mașini noi”, a detaliat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri