Caută
Close this search box.

Serviciile secrete își reabilitează sediile cu bani din PNRR

Serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, DGPI, cunoscut sub denumirea de „Doi și-un sfert”, copiază rețetele SPP și ale SRI și își reabilitează sediile pe bani din PNRR. Și nu este vorba doar despre o clădire, ci chiar de două, din centrul Bucureștiului, potrivit Jurnalul.ro.

Investiția însumează 8 milioane de euro din fondurile de redresare și reziliență, iar pentru contractarea lucrărilor DGPI nu organizează licitații deschise, ci proceduri simplificate de selecție de oferte. De altfel, același serviciu secret beneficiază, printr-o hotărâre a Guvernului Cîțu, din 2021, de încă 22,37 milioane de euro pentru construirea unui sediu central nou, în „cartierul serviciilor”, de lângă Palatul Cotroceni. Tot cu fonduri PNRR, SPP își renovează o vilă secretă din Sinaia, pentru 2 milioane de euro, iar SRI își reface Hotelul Neptun, din Mamaia, în care vor intra aproape 9,4 milioane de euro.

Astfel, pe 28 iulie 2023, Direcția Generală de Protecție Internă a publicat pe SEAP un anunț conform căruia dorește să contracteze servicii de proiectare, execuția de lucrări și asistență tehnică pentru reabilitarea unui sediu amplasat în strada Spătarului nr. 43-45 (FOTO 1), din Sectorul 2 al Capitalei. Este vorba despre două corpuri de clădire, încadrate în clasa de risc seismic RS II, construite în anul 1932, din care primul corp are regimul de înălțime demisol, parter, un etaj și mansardă, iar al doilea parter, mezanin și două etaje. DGPI precizează că, folosindu-se de fonduri PNRR, acest obiectiv se va numi „Spătarului Green”, iar costurile estimate operațiunilor de reabilitare se ridică la 20.052.335,8 lei cu TVA inclusă, adică 4.092.313.4 euro.

Deși este vorba despre o investiție cu fonduri din PNRR, accesate în baza Capitolului 5 „Valul renovării”, Axa 2 – schemă de granturi pentru eficiență energetică în clădiri publice, Operațiunea B.1 – renovare integrată, consolidare seismică și renovare energetică, DGPI nu organizează o licitație deschisă în vederea încheierii contractului, ci o procedură simplificată de selecție de oferte, oferte ce urmează să fie deschise chiar la începutul săptămânii viitoare, pe data de 28 august 2023.

Lucrurile nu se opresc aici. Pe 16 august 2023, DGPI a publicat, tot pe SEAP, un alt anunț privind intenția achiziționării de servicii de proiectare, execuția lucrărilor și asistența tehnică pentru renovarea integrată a unui al doilea imobil, amplasat în strada C.A. Rosetti, la numărul 21 (FOTO 2), din sectorul 1 al Capitalei. Și în acest caz, este vorba despre două corpuri de clădire, construite în anul 1935, încadrate în clasa de risc seismic RS II, din care primul corp de clădire are un regim de înălțime demisol, parter, două etaje și mansardă, iar al doilea parter și etaj. În caietul de sarcini, autoritatea contractantă menționează că, deși clădirile nu sunt monument istoric, acestea sunt amplasate într-o zonă protejată.

Și pentru reabilitarea acestui sediu, se vor folosi fonduri din PNRR, valoarea estimată a proiectului ridicându-se la 19.114.877,5 lei cu tot cu TVA (3.900.995,4 euro). În cazul ambelor sedii, DGPI dorește montarea de panouri fotovoltaice, lucrări de instalații, izolare termică, finisarea construcțiilor, instalarea de uși și ferestre, servicii de arhitectură, consultanță, proiectare tehnică și antrepriză. Nici în acest caz nu este organizată o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție, ofertele urmând a fi deschise în data de 5 septembrie.

Fondurile totale din PNRR pe care DGPI le-a alocat celor două investiții se ridică la 39.167.213,3 lei cu TVA (7.993.308,8 euro).

Citește textul mai departe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri