Caută
Close this search box.

VIDEO Premierul Marcel Ciolacu: Sunt peste 50 de măsuri care vizează sistemul bugetar, mi le asum în totalitate. Boloș: Se elimină indemnizația de vacanță

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au prezentat un prim pachet de măsuri, care să permită încadrarea în ținta de deficit bugetar. Este vorba de restructurări în sectorul bugetar, de la reducerea de posturi și comasări, a plafoane pentru telefonie sau diurne și vouchere de vacanță.

„Este prima reformă reală în ceea ce privește sistemul bugetar. E pentru prima oară când un guvern al României își asumă o astfel de abordare. Îmi asum în totalitate aceste reforme chiar dacă ele deranjează anumite persoane”, a spus șeful guvernului.

Referitor la măsurile fiscale pe care le așteaptă toată lumea, ministrul de Finanțe prelungește așteptarea, precizând că, deocamdată, nu au fost decise în Coaliție. Totuși, a comentat în privința facilităților fiscale, confirmând practic că se va umbla la ele. Motivul: „au ajuns zone de optimizare fiscală”, a spus Boloș.

 

Măsurile sunt pe patru paliere: autoritățile și sectorul public, companiile de stat și companii de subordonare locală – total personal angajat 250.000 de salariați care au costuri de 14 miliarde de lei – al treilea palier sunt instituțiile publice autonome, al patrulea palier e legat de consolidarea capacității instituționale a MF,

„La 1 ianuarie 2025 se va face descentralizarea direcțiilor județene de sport, cultură, sănătate publică, ANSVSA, Inspectorate Școlare. Autoritatea locală trebuie să decidă în aceste chestiuni. Transferul va fi făcut treptat către autoritățile județene”, a mai spus Boloș.

Salarizarea șefilor de instituții autonome (ASF, BNR) nu mai poate depăși de 6 ori indemnizația brută a unui ministru.

„Avem proiect în lucru pentru redevențele pe resursele minerale. Unele redevențe vor crește considerabil, e inadmisibil ca bogățiile statului. M-am uitat la firme, profit net foarte mare, și redevența e aproape nesemnificativă”, a precizat Boloș.

Marcel Bolos a declarat că reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20% s-a decis la nivelul Coaliției. Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri