Caută
Close this search box.

Biotehnologia albă – dezvoltată pe Platforma de Cercetare în Biotehnologii Avansate SANIMED

Biotehnologia albă dezvoltată pe Platforma de Cercetare în Biotehnologii Avansate SANIMED în România, Călugăreni, județul Giurgiu

 

Aplicarea biotehnologiei la producția industrială deține multe promisiuni pentru dezvoltarea durabilă, dar multe produse trebuie încă să treacă testul viabilității economice. Prin platforma de Cercetare în Biotehnologii Avansate SANIMED INTERNAȚIONAL IMPEX – România, Călugăreni, județul Giurgiu și prin munca asiduă depusă de domnul președinte fondator CĂTĂLIN HIDEG și echipa sa de cercetători se dezvolta activitati stiintifice de cercetare – dezvoltare, printr-o abordare sistemică multi-actor inovativă, prin implicarea reala si adecvata a diferitilor actori științifici – cheie, entitati juridice precum universitati, institute naționale sau centre de cercetare, întreprinderi sau cercetatori individuali din diferite unități de cercetare, precum si parteneri externi cu tipuri complementare de cunoastere, științifice si tehnologice.

Timp de zeci de mii de ani, oamenii s-au bazat pe natură pentru a le oferi toate lucrurile de care aveau nevoie pentru a se simți mai confortabil. Au țesut haine și țesături din lână, bumbac sau mătase și le-au vopsit cu culori derivate din plante și animale. Copacii au furnizat materialul pentru a construi case, mobilier și amenajări. Dar toate acestea s-au schimbat în prima jumătate a secolului al XX-lea, când chimia organică a dezvoltat metode pentru a crea multe dintre aceste produse din petrol. Polimerii sintetici derivati ​​din ulei, colorati cu coloranti artificiali, au inlocuit in scurt timp fibrele naturale in haine si tesaturi. Materialele plastice au înlocuit rapid lemnul și metalele în multe articole de consum, clădiri și mobilier.Biotehnologia albă pentru materiale plastice durabile – Reacțiile chimice au fost întotdeauna competența de bază a platformei de Cercetare în Biotehnologii Avansate SANIMED INTERNAȚIONAL IMPEX și a echipei de cercetători sub conducerea domnului președinte fondator CĂTĂLIN HIDEG. Compania își extinde acum know-how-ul într-un domeniu viitor conex: biotehnologia albă sau industrială. Vrea să folosească din ce în ce mai mult microorganismele și enzimele pentru a face producția industrială de materiale plastice și mai ecologice și mai eficientă și pentru a promova economia circulară.

Reglementări mai stricte de mediu și masa tot mai mare de materiale sintetice nedegradabile din gropile de gunoi au făcut ca produsele biodegradabile să fie din nou atractive. Preocupările tot mai mari cu privire la dependența de petrol și conștientizarea faptului că rezervele mondiale de petrol nu sunt nelimitate sunt factori suplimentari care determină industriile chimice și biotehnologice să exploreze bogăția naturii în căutarea unor metode de înlocuire a sinteticelor pe bază de petrol.

O întreagă ramură a biotehnologiei, cunoscută sub numele de „biotehnologie albă”, este dedicată acestui lucru. Utilizează celule vii – din drojdii, mucegaiuri, bacterii și plante – și enzime pentru a sintetiza produse care sunt ușor degradabile, necesită mai puțină energie și creează mai puține deșeuri în timpul producției. Aceasta nu este o dezvoltare recentă: de fapt, biotehnologia contribuie de ceva timp la procesele industriale. De zeci de ani, enzimele bacteriene au fost utilizate pe scară largă în fabricarea alimentelor și ca ingrediente active în pulberile de spălat pentru a reduce cantitatea de surfactanți artificiali. Folosind substraturi alternative și surse de energie, biotehnologia albă aduce deja multe inovații în industriile chimică, textilă, alimentară, de ambalare și de îngrijire a sănătății. Nu este o surpriză că academicienii, industria și factorii de decizie politică sunt din ce în ce mai interesați de această nouă tehnologie, de economia ei și de contribuțiile sale la un mediu solid, ceea ce ar putea face din ea o metodă credibilă pentru dezvoltarea durabilă.

Cu toate acestea, beneficiile potențiale de mediu ale trecerii la bioalimente și bioprocese sunt substanțiale. Noile procese de bioproducție înlocuiesc reacțiile chimice complexe. Acest lucru, desigur, corespunde unor economii semnificative de energie și apă. De asemenea, aduce beneficii atmosferei: carbonul necesar pentru a produce bioetanol din biomasă a fost sechestrat de plante din atmosferă, așa că repunerea lui prin arderea etanolului nu contribuie la încălzirea globală. Aceasta este cu siguranță o veste bună pentru țările care s-au angajat să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră, conform normelor Europene.Biotehnologia albă a atras interesul în Europa. Există conștientizarea nevoii de inovare în această direcție. Biotehnologia albă are potențial beneficii mari, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al mediului, pentru o gamă largă de aplicații. Calea pentru dezvoltarea sa este deschisă, dar rămâne o tehnologie relativ tânără, care trebuie să concureze cu o industrie chimică matură, care a avut aproape un secol pentru a-și optimiza metodele și procesele de producție. Cu toate acestea, preocupările tot mai mari cu privire la mediu fac din biotehnologia albă un competitor serios și acest lucru se poate distinge de departe prin dedicarea și concentrarea echipei de cercetători și a domnului CĂTĂLIN HIDEG, fondatorul platformei de Cercetare în Biotehnologii Avansate SANIMED INTERNAȚIONAL IMPEX pe acest domeniu al BIOTEHNOLOGIEI ALBE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri