Caută
Close this search box.

Cu ce a revenit premierul Ciolacu de la Bruxelles: Condiția renunțării la pensiile speciale, iar TVA nu va depăși 19%

Guvernul încheie săptămâna de negocieri de la Bruxelles cu puține lucruri clare – deficitul va putea fi majorat, dar nu cu un procent, cât cerea România, fără a pune însă în pericol a treia tranșă de bani din PNRR.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, în urma întâlnirilor de la Bruxelles, că ”România va implementa fără excepţie reformele din PNRR”, menţionând că discuţiile vor continua la nivel tehnic.

”Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate. Avem în vedere reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar şi ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală”, a declarat Ciolacu.

În acest moment, a spus premierul Marcel Ciolacu, rămâne doar condiția renunțării la pensiile speciale. Iar TVA nu va depăși 19% și va fi păstrată cea actuală la medicamente și alimente, potrivt TVR.

Președintele Iohannis crede că soluția de acoperit gaura uriașă din buget e să fie aduși la buget banii datorați statului.

Nu se vor schimba nici cotele mai mici, aplicate la medicamente, alimente sau manuale şcolare. Șeful Guvernului dă de înțeles că a găsit flexibilitate la oficialii europeni și că o modificare în sus a țintei de deficit ar fi posibilă.

Marcel Ciolacu, premierul României: Eu nu sunt de acord se creștem TVA peste 19%, care ar duce din nou la o creștere a inflației și nu se modifică TVA pentru produsele alimentare și medicamente, lucrurile cele mai importante pentru români.

Nici șeful statului nu susține o creștere a TVA, care ar duce automat la creșterea prețurilor.

Președintele Klaus Iohannis: Am avut o discuție cu premierul, înainte să plece la Bruxelles, dacă creșterea TVA-ului este o soluție. După părerea mea, nu este o soluție. Soluția constă în creșterea gradului de colectare. Adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului. Este destul de clar că nu va fi atinsă țintă de 4,4 din PIB. Nu cred că există riscul să pierdem fonduri europene.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL: Evident că premierul a transmis public mesajul că din partea Comsiei ar fi deschidere pentru acceptarea unui deficit mai mare. Dar atenţie, lucru condiţionat de un plan ferm pentru a merge mai departe. Care să nu rezolve neapărat problema anului 2023, ci să aibă sustenabilitate, adică să asigure, indiferent de influenţele electorale ale anului 2024, o continuitate a acestor măsuri.

„Este o regulă de bază. Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2 %. România nu poate veni, anul acesta, cu un deficit mai mare de 6,2 și nu poate veni cu un deficit micșorat mai puțin de 0,5%. Ne menținem ca bugetul de Apărare să rămână 2,5%”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri