Caută
Close this search box.

Criza securității globale. Echilibrul de putere a fost perturbat

Schimbările profunde în lumea contemporană și criza securității globale – Autori: Cătălin Hideg, Daniela Golea

Lumea contemporană trece printr-un proces profund de schimbare, multe dintre aceste schimbări fiind fără precedent în ceea ce privește amploarea lor și conținutul sau efectele lor.

Într-un astfel de context tumultuos, problema securității devine tot mai acută de la o zi la alta.

Toate aceste modificări, care implică un mediu de securitate multidimensional, au devenit în general mai acute odată cu sfârșitul Războiului Rece, fie el aparent sau provizoriu. În această context, lumea bipolară s-a dezintegrat într-un timp foarte scurt, mediul global de securitate a rămas brusc de nesuportat și echilibrul de putere a fost perturbat. Lumea post-Război Rece avea nevoie de un nou echilibru global de putere, dar acesta a apărut încet, iar starea de conflict în mediul internațional a devenit tot mai tensionată.

Pe lângă provocările clasice pentru securitatea (inter)națională, au apărut probleme noi, cum ar fi explozia demografică, perspectivele tot mai sumbre ale unei crize alimentare globale, înrăutățirea problemelor sociale de tot felul, migrația în masă, creșterea terorismului și apariția unor noi forme de acțiune teroristă (cel mai recent, cu posibilitatea de a folosi arme neconvenționale din spectrul NBC), apariția schimbărilor climatice globale și o serie întreagă de alte efecte ale tuturor acestor fenomene.

Astfel, preocupările legate de securitate au devenit tot mai mari, pe măsură ce paradigmele tradiționale de securitate au căzut una câte una.

Citește: The growing importance of economic security in the new paradigm. Towards a new definition of economic security – Autori: Daniela Georgiana Golea și Cătălin Robertino Hideg

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri