Caută
Close this search box.

Guvernul adoptă luni noile măsuri fiscale. Executivul trebuie să acopere o gaură la buget de 43 de miliarde de lei

Guvernul va adopta luni proiectul de lege prin care introduce noile cote de TVA, va taxa luxul, companiile, băncile şi va elimina facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, agricultură, industrie alimentară şi construcţii.

Executivul îşi va asuma răspunderea pentru acest act normativ în Parlament, iar luni dimineaţă, Marcel Ciolacu va avea o ultimă discuţie despre măsuri cu Marcel Boloş.

Guvernul se reunește luni după prânz în ședință pentru a adopta proiectul de lege prin care sunt introduse măsurile fiscale și pentru reducerea cheltuielilor bugetare, potrivit TVR.

Imediat va fi trimisă cererea de asumare a răspunderii în Parlament, iar marți sau miercuri ar putea avea loc ședința comună pentru asumarea răspunderii.

Parlamentarii vor putea depune amendamente. Din acest moment, timp de 3 zile va putea fi inițiată o moţiune de cenzură.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, proiectul de lege se consideră adoptat.

Guvernul se reunește luni după prânz în ședință pentru a adopta proiectul de lege prin care sunt introduse măsurile fiscale și pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Imediat, va fi trimisă cererea de asumare a răspunderii în Parlament, iar marți sau miercuri ar putea avea loc ședința comună pentru asumarea răspunderii.

Parlamentarii vor putea depune amendamente. Din acest moment, timp de 3 zile va putea fi inițiată o moţiune de cenzură. Dacă acest lucru nu se întâmplă, proiectul de lege se consideră adoptat.

„Luni de dimineață, la ora 09.00, voi avea întâlnire din nou cu ministrul Finanțelor, pe tot calupul de legi”, spune Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.

Proiectul introduce cota de TVA de 5% pentru energia termică, lemnele de foc, manuale, cărți și bilete de teatru. Pentru alimente și medicamente rămâne TVA de 9%, iar cota de 19% se va aplica pentru berea fără alcool și produsele cu un conținut ridicat de zahăr.

Guvernul elimină facilitățile fiscale, astfel că angajații din construcții, industria alimentară și agricultură vor trebui să achite contribuția la sănătate, iar cei din IT impozit pe venit. În aparatul bugetar se vor desființa majoritatea posturilor neocupate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri