Caută
Close this search box.

Piramidă cu baza hexagonală datând din Epoca Bronzului, descoperită în stepa kazahă

O echipă de arheologi a descoperit în stepa kazahă o structură hexagonală veche de 3.800 de ani pe care au descris-o drept o piramidă, potrivit Live Science.

Structura care are aspectul unui labirint, nu este la fel de înaltă ca monumentele egiptene. Ea măsoară în prezent aproximativ 3 metri şi este probabil că a servit ca mormânt pentru o căpetenie din Epoca Bronzului.

Această descoperire este unică pentru zona stepei euroasiatice, conform unui comunicat al Universităţii Naţionale Eurasiatice din Kazahstan.

„Piramida aflată în regiunea de est a Kazahstanului a fost descoperită în acest an”, a precizat Ulan Umitkaliev, şeful Departamentului pentru Arheologie şi Etnologie al universităţii şi coordonatorul săpăturilor arheologice care au dus la descoperirea acestei structuri, potrivit Agerpres.

Deşi arheologii au folosit termenul „piramidă” sau „piramidă în trepte” pentru a-l descrie, acest monument datând din Epoca Bronzului nu seamănă cu piramidele cunoscute. Zidul său exterior din piatră are formă hexagonală, iar pereţii interiori sunt amplasaţi într-un mod care formează un labirint la capătul căruia se află mormântul din inima structurii. Părţi ale structurii au fost acoperite de un gorgan din pământ, conform lui Umitkaliev. Nu este clar dacă structura a avut vreodată acoperiş.

Oamenii care au trăit în această regiune în urmă cu peste 3 milenii au construit numeroase morminte şi monumente megalitice, cunoşteau prelucrarea metalelor şi realizau bijuterii. Economia lor era probabil parţial legată de păstorit – mânând turme de animale prin stepele Eurasiei.

Zidurile exterioare ale piramidei sunt decorate cu petroglfe reprezentând diverse naimale, printre care cămile şi numeroşi cai. Oseminte de cal au fost descoperite în jurul piramidei, iar conform istoricilor, populaţia care trăia în stepă în Epoca Bronzului avea probabil un cult al cailor.

Datarea cu carbon a rămăşiţelor organice descoperite în interiorul pirmaidei îndică faptul că structura a fost construită în cursul secolului XIX î.Hr., conform lui Umitkaliev. „Monumente similare au fost descoperite pe teritoriul Kazahstanului, în special în centrul ţării”, a spus el.

Explorarea arheologică a sitului continuă, dar până în acest moment au fost descoperite fragmente ceramice, o pereche de cercei din aur şi alte bijuterii, conform comunicatului. Deocamdată nu au fost descoperite rămăşiţe omeneşti.

Structura nou descoperită se află la Kyrykungir, o zonă unde au fost descoperite şi alte necropole şi monumente străvechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri