Caută
Close this search box.

Preşedintele Poloniei: Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră şi că suntem şi noi o ţară de tranzit către ei

Ucraina ar trebui să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea Poloniei, a declarat marţi preşedintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două ţări în legătură cu importurile agricole, relatează Reuters.

În timp ce Polonia rămâne un susţinător ferm al Ucrainei în faţa invaziei ruseşti, cele două ţări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varşovia spune că este necesară pentru a-şi proteja fermierii. Kievul a ripostat şi a ameninţat că se va adresa instanţelor de arbitraj al Orgnizaţiei Mondiale a Comerţului.

„Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră şi să îşi amintească de faptul că suntem şi noi o ţară de tranzit către Ucraina”, a declarat preşedintele Andrzej Duda reporterilor de la New York, după un discurs în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, potrivit News.ro.

În timp ce Ucraina a făcut apel marţi la un „dialog constructiv”, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial.

Preşedintele Duda a declarat că, dacă Ucraina a depus plângerea, Polonia va explica situaţia în faţa tribunalului. El a subliniat că interdicţia priveşte importurile, dar nu şi tranzitul de cereale ucrainene.

„Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina şi care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru”, a spus el.

„Aş compara-o cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri … Îl poate îneca pur şi simplu pe cel care îl salvează”, a subliniat preşedintele polonez.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri