Caută
Close this search box.

România a pierdut bani nerambursabili pentru spitale. Alexandru Rafila: Sursa de finanțare se schimbă din PNRR în BEI. Se cer demisii

România a pierdut bani europeni nerambursabili din PNRR pentru spitale. Așa că șase dintre acestea, aflate inițial pe lista pentru finanțare, vor face lucrările programate cu fonduri împrumutate de la Banca Europeană de Investițîi.

Ministrul Sănătăţii a recunoscut că România a pierdut 740 de milioane de euro, fonduri nerambursabile din PNRR. Alexandru Rafila susţine că a fost o cerinţă a Comisiei Europene şi că mai multe ministere au fost afectate. O analiză de risc arată că din cele 27 de proiecte aprobate iniţial, 6 nu vor fi gata la timp. Analiza a fost făcută de experți ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene.

” A inclus statusul lictațiilor, stadiul proiectului tehnic, dacă există contestații, care sunt termenele actuale, dacă există probleme sau litigii, avize și autorizații. Lista spitalelor a fost revizuită astfel încât spitalele respective să primească finanțare din altă parte. Sursa de finanțare se schimbă din PNRR în BEI”, spune ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății susţine că nu are pârghii de monitorizare decât la spitalele pe care le are în subordine, dar experții în politici de sănătate cer demisii.

„Este vorba de incompetenţă, pentru că în clipa când te-ai angajat să faci un proiect şi ai finanţare gratuită pentru el, trebuie să fii în stare să derulezi acest proiect. Ministrul Sănătăţii are datoria de a-i arăta cu degetul, să spună „am ajuns aici pentru că Ionescu, Popescu şi Georgescu nu şi-au făcut datoria, drept urmare îi lăsm să plece”, replică Sorin Paveliu, expert în sănătate, potrivit TVR.

Decizia este contestată și de fostul ministrul al Sănătății. Vlad Voiculescu spune că tăierile nu ar fi trebuit să fie de la sănătate

Pentru unitățile medicale care au semnat deja contractele de finanțare prin PNRR se va face un act adițional, prin care va fi schimbată sursa finanțării în Banca Europeană de Investiții. Dar în aceste cazuri, nu mai vorbim despre fonduri neramburasbile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri