Caută
Close this search box.

SUA vor trimite avioane F-16 suplimentar pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România

Antony Blinken, secretarul american de stat,  i-a spus ministrului român de Externe, cu care a vorbit joi la telefon, că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menţinerea securităţii spaţiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotaţie a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România”, se arată într-o declaraţie publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

„Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Washingtonului.

Convorbirea secretarului Blinken – care se afla la Kiev – cu ministrul de externe Luminiţa Odobescu a intervenit în condiţiile în care România anunţase că a găsit posibile resturi de dronă la Tulcea provenind din războiul din ţara vecină, astfel că cei doi diplomaţi au discutat şi despre investigaţia pe care o România o desfăşoară în legătură cu acest incident.

CITEȘTE ȘI: Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre implicațiile asupra României ale atacurilor ruse ce țintesc porturile fluviale ucrainene

Potrivit Ministerului român de Externe, citat de News.ro, convorbirea a avut loc la iniţiativa părţii americane şi a abordat implicaţiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene.

„Secretarul de stat al SUA a evidenţiat solidaritatea cu România şi a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum şi pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. Ministrul Luminiţa Odobescu a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi a aliaţilor cu România şi a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi regiune în atenţia NATO”, a transmis MAE de la Bucureşti.

În ceea ce priveşte trimiterea de avioane suplimentare F-16, anunţul a fost confirmat şi de ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, într-o întâlnire pe care a avut-o vineri cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri