Caută
Close this search box.

Cercetătorii au descifrat modul în care se acumulează proteinele toxice în cazul bolii Alzheimer

Cercetători israelieni, olandezi şi scoţieni au descoperit modul în care proteine toxice, implicate în apariţia bolii Alzheimer, se acumulează în creier, a anunţat Institutul Tehnologic din Israel (Tehnion) într-un comunicat publicat marţi, citat de agenţia Xinhua.

În cadrul unui studiu condus de Technion şi publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications, cercetătorii s-au concentrat asupra unui tip mai frecvent de boală Alzheimer, forma sporadică. Aceasta nu este cauzată de mutaţii genetice, ca în cazul formei familiale, mai rară.

Spre deosebire de forma familială de Alzheimer, în cazul căreia mecanismul de acumulare este rezultatul unei asocieri evidente între mutaţii şi proteine, în boala Alzheimer sporadică factorul declanşator al acumulării de proteine a fost până acum necunoscut, potrivit Agerpres.

Studiul recent a constatat că acumularea de proteine în boala Alzheimer sporadică este cauzată de o perturbare a mecanismului de eliminare a proteinelor, cunoscut de asemenea sub denumirea de sistem ubicuitin (ubiquitin)-proteazom.

Folosind un model 3D de cultură de celule neuronale umane, echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că deteriorarea sistemului ubicuitinar duce la acumularea de proteine toxice chiar şi în ţesutul sănătos, mimând patologia tipică a bolii Alzheimer.

Cercetătorii au creat apoi o moleculă de ARN adaptată pentru a reduce în mod selectiv unul dintre elementele din sistemul defectuos al ubicuitinei, ceea ce a condus la îmbunătăţirea patologiei în modelul lor experimental.

Oamenii de ştiinţă au sugerat că această moleculă de ARN, care ţinteşte componenta pe care ei au identificat-o, ar putea servi drept prototip pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru forma sporadică a bolii Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri