Caută
Close this search box.

Gușă: Israelul e obligat la o resetare majoră, odată cu decăderea “Imperiului American”

cozmin guşă

În emisiunea „Culisele Statului Paralel”, moderată de Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, Cozmin Gușă a analizat conflictul fierbinte din Israel, prezentând care sunt implicațiile și amploarea acestui război.

„Jirinovski, care este, într-adevăr, fostul lor Vadim, că nici Vadim al nostru nu mai este, a fost foarte bine asistat pe linia FSB-Mossad, el fiind evreu de origine; ăsta este și motivul pentru care el a rezistat atâta timp la vârf în politica din Rusia și, sigur, moartea l-a împins cumva în afara jocului, locul lui fiind luat astăzi de către celebrul traficant de arme, Viktor Bout, el conduce partidul lui Jirinovski. Astăzi nu are legătură cu discuția, dar ar putea să aibă în scurt timp.

Deci, era evident că sunt anumite lucruri previzionate la nivelul celor două servicii secrete, FSB și Mossad, repet, care erau în legătură cu acest Jirinovski, care pare profetic, cum par toți cei foarte bine informați de către ‘laboratoare’. Apropo de Mossad, Mossad a fost un serviciu secret foarte puternic. A rămas, în ultimii ani, un serviciu secret cu un PR foarte puternic. A rămas, cumva, în afara unor jocuri de intelligence, dacă vedeți și confruntările din ultimele luni de pe teritoriul Israelului să zicem dintre trupa lui Soros, de la CIA, care protestează împotriva lui Netanyahu, și Netanyahu, care, evident, este un politician susținut în toată cariera lui de către Mossad; vedem că sunt probleme. Dacă venim în România și ne gândim la scandalul Black Cube, care era condus de către legendarul șef al Mossad-ului, Moshe Dayan, și faptul că au fost destul de ageamii, ne dăm seama că totuși Mossad-ul este un serviciu secret puternic, dar cu probleme.

Informațiile sunt multe și o să încerc să creez un cadru pentru ca să fie mai simplă discuția. Într-un fel, informațiile și istoria, în acest moment, dacă sunt prea băgate în seamă, mai degrabă strică, pentru că vorbim despre o schimbare totală de paradigmă și de foarte multe manipulări în desfășurare. Eu, spre exemplu, și alții, dar vorbesc despre mine, operez de mult timp cu ideea că nu mai suntem într-o perioadă de Pax Americana. Lumea nu mai este dominată de către Statele Unite, se chinuie SUA, mai ales în mandatul lui Biden, dar a început din mandatul lui Obama să scârțâie, din al doilea mandat al lui Obama, însă acest lucru este evident. Israelul, și aici fac legătura, este o țară fondată, construită, dezvoltată până la nivelul de super-putere nucleară, militară, dar chiar și economică, în aceste timpuri de Pax Americana. Cum să-și închipuie cineva că acum, când se termină dominația imperiului american în lume, Israelul nu va trebui să fie resetat? Cum să-și închipuie cineva că, dacă tot exact în timpurile de Pax Americana, Israelul a fost obligat la o resetare, acum, când imperiul american nu mai domină și a devenit evident din această vară, mai ales de când s-a formalizat noul BRICS+, nu ar fi nevoie din nou de o resetare?

Ce se întâmplă în Israel? În Israel avem foarte multe manipulări, sigur, în afara dramei. Aici trebuie să se înțeleagă cât de periculos este acest conflict, pentru că nici ăsta nu este foarte departe de noi. Nici Nagorno-Karabah, care tocmai s-a închis, nu era foarte departe de noi. Ucraina este aproape de noi și Kosovo este și mai aproape de noi, pentru că te-am auzit că ai vorbit despre conflictele dezghețate care pun sub semnul întrebării stabilitatea regională, în primul rând; putem să ne considerăm în regiunea extinsă a conflictului din Israel și suntem în calculele de apărare ale NATO luați în considerare pentru intervenții de la distanță, mă refer la Kogălniceanu, cei de meserie știu ce vorbesc.

Israelul contează și nu contează ce decide, contează și nu contează ce spune, e și multă emoție, Bibi Netanyahu, primul ministru. De ce? Pentru că jocul este între puteri regionale și între super-puteri. Contează foarte mult ce spune Egiptul, care, să nu uităm, că a avut o perioadă lungă de administrare a regiunii Gaza, dar contează la fel de mult, dacă vorbim despre proximitate și puteri regionale, ce spune și Turcia. Se presupune că sunt așezate, deocamdată, deoparte și de alta celor două tabere, Egiptul mai către Israel, cumva, și Turcia, bineînțeles, înspre zona de tip islamic. Bibi Netanyahu a și făcut apel astăzi la Egipt să intervină și să mediteze pentru eliberarea civililor luați ostatici. Se confirmă, deci, ce spun. Turcia, însă, dacă se montează la acest nivel de proximitate este mult mai bine conectată astăzi decât Egiptul.

De cealaltă parte, dacă ne referim la globalitate, Statele Unite au intervenit, au deblocat sume importante de bani pentru Israel. Pe mijloc cumva s-a așezat Rusia, care a cerut ieri pacea. E clar că se testează niște lucruri și e clar că existat o informare reciprocă, inclusiv între Rusia și Statele Unite, China fiind, în acest moment, cea mai pro-palestiniană dintre super-puterile care discută. (Ministrul de Externe al Chinei care spune că ‘o cale fundamentală de ieșire din conflict constă în implementarea soluției celor două state și înființarea unui stat independent al Palestinei. Comunitatea internațională trebuie să acționeze cu mai multă urgență’). Se confirmă ceea ce am spus mai înainte. Dacă stăm să ne gândim, în această balanță de putere de aliați (sigur că eu simplific foarte mult pentru ca să înțeleagă toți telespectatorii o situație geopolitică extrem de complexă, cea mai complexă, cu care am făcut și eu cunoștință în ultimii ani) Egiptul în apropiere, pe de o parte, Turcia în apropiere, pe de altă parte. La nivel global, Statele Unite, pe de o parte, Rusia pe mijloc, dar mai degrabă în partea cu China, bineînțeles, pentru că știm ce s-a formatat acolo; Uniunea Europeană nu există, nici nu trebuie s-o menționați la această balanță de putere.

Atunci ne uităm la balanța de putere. Avem 3 niveluri de conflict: conflictul la vedere dintre Israel și Palestina, acesta-i primul nivel; al doilea – complexitatea conflictelor ce vizează lumea arabă, Orientul Mijlociu, care se așază și îmbracă prima treaptă de conflict, și apoi, bineînțeles, peste toate astea vine noua ordine mondială care se construiește sub ochii noștri prin intermediul acestor conflicte, războaie, din Ucraina, din Israel astăzi, poate în viitor, Doamne ferește, în Kosovo, Taiwan-ul deocamdată a ieșit din proximitatea unor mișcări consecutive. Deci când vă gândiți, la aceste trei straturi să vă gândiți și ce va conta? Nu va conta decât discuția subterană, nicio declarație publică nu e cazul să fie luată în seamă, pentru că doar la modul subteran o asemenea încleștare de forțe poate să fie rezolvată. Deci cei care tac astăzi să știți că sunt cei care lucrează cel mai mult în subteran pentru a aduce pacea. Pacea nu e o glumă. Ați văzut ce se întâmplă acolo. Acolo vorbim de milioane de oameni masați în puțini metri pătrați, este un carnagiu orice s-ar întâmpla acolo, iar declarațiile atât de războinice ale prim-ministrului Netanyahu, un tip pe care îl și simpatizez, l-am și cunoscut pe vremuri, arată că nici nu are ce să facă.

Și ca să închei, Israelul, pe fondul prăbușirii imperiului american, trebuie să se redefinească și nu poate să o facă decât cu toate forțele politice în interiorul guvernului și nu se știe cum o va face, pentru că Israelul în sine trebuie să supraviețuiască. Încheind cum am început, Israelul, pe fondul prăbușirii imperiului american, trebuie să se redefinească și nu poate să o facă decât cu toate forțele politice în interiorul Guvernului și nu se știe cum o va face. Dacă nu se orientează bine, dacă această clasă politică din Israel astăzi ia deciziile proaste, așa cum este un stat foarte tânăr Israelul, n-are nici 100 de ani, are sub 80 de ani, deci e un stat foarte tânăr, ca și celelalte din zonă, nu existau, acum 100 de ani aceste state despre care vorbim astăzi, chiar și Irakul, Kuweit, folosiți orice nume de acolo din zonă, ele nu existau ca state, erau definite cu triburi, cu altceva; sunt state tinere, care au fost definite de către francezi într-o parte, de către englezi de cealaltă parte. Deci Israelul este într-un moment de cumpănă, nu legat de aceste atentate, legat probabil chiar de viitoarea sa existență ca stat dacă nu face pașii strategici potriviți. Eu sper să-i facă”.

Sursă: Solidnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri