Caută
Close this search box.

Guterres condamnă în Consiliul de Securitate ONU încălcări ale dreptului umanitar în Gaza și cere armistiţiu imediat. Israelul se înfurie şi-i cere demisia

antonio guterres

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a denunţat marţi ”încălcări clare” ale dreptului umanitar în Fâşia Gaza şi a cerut un ”armistiţiu umanitar imediat”, într-un Consiliul de Securitate al ONU divizat în continuare, în a 18-a zi Războiului dintre Israel şi Hamas, relatează AFP.

”Sunt profund îngrijorat de încălcîrile clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Fâşia Gaza. Să fim clari: nicio parte la un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internţaional”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit News.ro.

”Pentru a alina această suferinţă uriaşă, facilitarea unui ajutor înr-un mod mai sigur şi facilitarea eliberării ostaticilor, îmi repet apelul la un armistiţiu umanitar imediat”, a tunat Antonio Guterres în faţa miniştrilor şi diplomaţilor a zeci de ţări reunite într-o sală a Consiliului rareori atât de înţesată.

”Chiar în acest moment de pericol grav şi imediat, nu trebuie să pierdem din vedere singurul fundament realist al unei păci şi unei stabnilităţi durabile: o soluţie cu două state”, a insistat el.

”Domnule secretar general, pe ce lume trăieşti?”, i-a replicat ministrul israelian de Externe, Eli Cohen.

”Cum poţi să închei un armistiţiu cu cineva care a jurat să-ţi ucidă şi să-ţi distrugă propria existenţă?”, a întrebat el.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a mers şi mai departe şi i-a cerut lui Antonio Guterres ”să demisioneze imediat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri