Caută
Close this search box.

Guvernul de la Kiev a recunoscut oficial că românii din Ucraina vorbesc limba română, și nu limba moldovenească, în ședința comună cu Executivul de la București

Guvernele României și Ucrainei au avut ședință comună la Kiev.Guvernul de la Kiev a recunoscut oficial că românii din Ucraina vorbesc limba română, și nu limba moldovenească.

Este o ședință istorică, pentru că este prima, dar și pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, convenit la București de președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski.

În ședință comună, guvernul de la Kiev a adoptat o hotărâre prin care se recunoaște limba română ca limbă de stat în Republica Moldova, implicit că limba a minorității românești din Ucraina. De azi nu mai există limba moldovenească, a anunțat premierul României, potrivit TVR.

Marcel Ciolacu: Vreau să mulțumesc domnului prim ministru pentru deschiderea spre decizia de a nu exista în acest moment limba moldovenească. Din acest moment, la nivel internațional, nu mai există decât o singură limba oficială, limba română. Consider că această invenție a Federației Ruse, prin această decizie a Ucrainei, a dus la îndreptarea unei nedreptăți.

la Kiev s-a semnat o înțelegere privind tranzitul cerealelor, care va asigura protecția pieței românești. S-au semnat și alte acorduri – de dezvoltare a infrastructurii rutiere și a punctelor comune de trecere a frontierei, inclusiv construcția unui pod peste Tisa, dar și în domeniul farmaceutic și al industriei apărării.

Denîs Șmîhal: Suntem convinşi şi avem încredere că partenerii noştri ne vor susţine atât timp cât va fi nevoie. Suntem profund recunoscători României şi poporului român pentru susţinerea multilaterală şI împreună mergem spre victorie.

Înaintea ședinței comune, premierul român a depus o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei.

În agenda deplasării la Kiev a fost inclusă și o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri