Caută
Close this search box.

Unul dintre medicamentele prescrise cel mai frecvent pentru reducerea colesterolului ar putea creşte riscul de diabet

Statinele sunt medicamente care scad colesterolul. Utilizarea statinelor pentru reducerea colesterolului LDL, denumit în mod obişnuit colesterolul „rău”, este recomandată pacienţilor cu boală coronariană, o afecţiune în care vasele de sânge care alimentează inima se îngustează sau sunt obstrucţionate. Un nou studiu publicat recent face lumină asupra eficacităţii şi siguranţei pe termen lung a două statine utilizate pe scară largă.

Un studiu derulat de către o echipă de cercetători sud-coreeni a comparat două statine utilizate pe scară largă pentru tratarea pacienţilor cu boală coronariană, iar rezultatele sugerează că una dintre ele, frecvent prescrisă, ar putea creşte riscul de diabet.

Deşi cercetătorii au constatat în noul studiu că cele două medicamente populare pentru scăderea colesterolului diminuează în mod eficient şansele de infarct miocardic (atac de cord) sau de accident vascular cerebral (AVC), echipa a descoperit, de asemenea, că unul dintre acestea creşte riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, potrivit News.ro.

Potrivit rezultatelor, atât medicamentul rosuvastatină, cât şi atorvastatină sunt „la fel de eficiente” în ceea ce priveşte evitarea unui infarct, AVC şi a decesului în cazul persoanelor cu boli coronariene.

Cu toate acestea, în timp ce medicamentul rosuvastatină se corelează cu scăderea nivelului de colesterol, oamenii de ştiinţă notează că acesta prezintă un risc mai mare de apariţie a diabetului în comparaţie cu al doilea medicament.

Doar câteva studii anterioare au comparat în mod riguros impactul clinic pe termen lung al acestor două statine puternice asupra pacienţilor.

Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite estimează că peste 35 de milioane de americani iau statine.

La studiu au participat 4.400 de adulţi cu vârsta medie de 65 de ani, toţi diagnosticaţi cu boală coronariană în 12 spitale din Coreea de Sud.

La începutul studiului, au fost documentate detaliile medicale şi ale stilului de viaţă, iar participanţii au fost desemnaţi în mod aleatoriu la doze zilnice de rosuvastatină sau atorvastatină, din septembrie 2016 până în noiembrie 2019.

Cu toate acestea, studiul indică faptul că grupul care a luat rosuvastatină a avut un nivel mediu de colesterol LDL marginal redus pe toată durata studiului, comparativ cu grupul cu atorvastatină.

De asemenea, participanţii la rosuvastatină au prezentat o incidenţă mai mare a diabetului zaharat de tip 2 care a necesitat medicaţie (7,2%) în comparaţie cu grupul atorvastatină (5,3%).

În plus, un procentaj mai mare din grupul rosuvastatină a necesitat o intervenţie chirurgicală de cataractă (2,5%) decât grupul atorvastatină (1,5%).

Alte rezultate privind siguranţa au rămas consecvente între cele două grupuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri