Caută
Close this search box.

Joe Biden s-a adresat națiunii din Biroul Oval: Suntem în fața unui punct de inflexiune al istoriei. Mâine voi trimite Congresului o cerere urgentă de buget pentru a sprijini partenerii noștri critici, Ucraina și Israel

Președintele Statelor Unite a vorbit națiunii americane după vizita fulger în Israel și discutarea situației din Orientul Mijlociu cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu. Faptul că președintele a ținut acest discurs din Biroul Oval a marcat momentul unui anunț de mare însemnătate.

„Suntem în fața unui punct de inflexiune al istoriei, unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor determina viitorul pentru decenii care vor veni. Despre asta aș vrea să vă vorbesc”, a declarat Joe Biden.

„În această dimineață devreme m-am întors din Israel. Mi-au spus că sunt primul președinte american care a călătorit acolo în timpul unui război. M-am întâlnit cu prim-ministrul și cu membri ai cabinetului său și, cel mai emoționant, m-am întâlnit cu israelienii care au trecut prin teroarea îngrozitoare a atacului Hamas pe 7 octombrie. Peste 1.300 de oameni au fost măcelăriți în Israel, inclusiv cel puțin 32 de cetățeni americani. Zeci de nevinovați, de la bebeluși la bunici, israelieni, americani, luați ostatici. Și le-am spus familiilor israelienilor luați captivi de Hamas – urmăm fiecare cale pentru a-i aduce pe cei dragi acasă. Ca președinte, nu este prioritate mai mare pentru mine decât siguranța americanilor luați ostatici”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Joe Biden a arătat că gruparea teroristă Hamas a dezlănțuit răul pur în lume.

„În Israel am văzut oameni care sunt puternici, determinați, rezilienți, dar și furioși, șocați și suferind profund. Am vorbit și cu președintele Abbas, al Autorității Palestiniene și am reiterat că SUA rămân dedicate poporului palestinian, dreptului său la demnitate și la autodeterminare. Acțiunile teroriștilor Hamas nu iau acest drept”, a explicat Joe Biden.

Președintele SUA a declarat că are inima frântă de pierderea tragică a vieților palestinienilor, „inclusiv în explozia de la spitalul din Gaza, care nu a fost provocată de israelieni”. „Jelim fiecare viață nevinovată pierdută, nu putem ignora umanitatea palestinienilor nevinovați care au vrut doar să trăiască în pace și să aibă o oportunitate de a face asta”.

Ceea ce s-a întâmplat în Israel ilustrează „aproape 20 de luni de război, tragedie și brutalitate aduse poporului ucrainean, un popor grav rănit de când Putin și-a lansat invazia totală”, a subliniat Biden, potrivit TVR.

„Nu am uitat gropile comune, corpurile găsite cu urme de tortură, violurile folosite ca armă de ruși, mii și mii de copii ucraineni luați cu forța și duși în Rusia, furați de la părinții lor”, a explicat el.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au asta în comun: amândoi vor să anihileze complet o democrație din vecinătate, să o anihileze complet. Scopul existenței Hamas este distrugerea statului Israel și uciderea evreilor. Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Hamas se folosește de civilii palestinieni ca scuturi umane și de familiile palestiniene nevinovate suferă imens din cauza asta. Între timp, Putin neagă că Ucraina are sau a avut vreodată o statalitate reală. El pretinde că Uniunea Sovietică a creat Ucraina. Și acum două săptămâni a spus lumii că dacă SUA se retrag, și aliații săi se vor retrage. Sprijinul militar pentru Ucraina va avea, citez ‘o săptămână de trăit’. Dar noi nu ne retragem”, a declarat Biden.

Tabloul extern, creionat de Joe Biden. Realități și riscuri pentru întreaga lume: „Agresorii ar fi încurajați”

„Știu că aceste conflicte par îndepărtate și e normal să întrebi – de ce contează asta pentru America? Așa că vreau să vă împărtășesc de ce a ne asigura că Israelul și Ucraina vor reuși este vital pentru securitatea noastră națională. Istoria ne-a învățat că atunci când teroriștii nu plătesc un preț pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, declanșează mai mult haos, mai multă moarte, mai multe distrugeri. Continuă. Iar costul și amenințarea la adresa americanilor va continua să crească.

Deci dacă nu oprim apetitul lui Putin pentru putere și control în Ucraina, nu se va limita doar la Ucraina.

Putin deja a amenințat să reamintească, citez, ‘să reamintească’ Poloniei că teritoriul vestic a fost un cadou de la Rusia. Unul dintre consilierii săi de vârf, fost președinte al Rusiei, a numit Estonia, Letonia și Lituania ‘provinciile baltice ale Rusiei’.

Aceștia sunt toți aliați NATO. Pentru 75 de ani, NATO a păstrat pacea în Europa. Și a fost piatra de temelie a securității americane. Și dacă Putin atacă un aliat NATO, vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, așa cum spune și cere Tratatul.

Nu căutăm, să fie clar, nu căutăm să avem trupe americane care să lupte în Rusia sau care să lupte împotriva Rusiei. (…) În Europa știm că aliații noștri și poate cel mai important adversarii și competitorii privesc, privesc și răspunsul nostru din Ucraina. Și dacă plecăm și îl lăsăm pe Putin să suprime independența Ucrainei, agresorii din întreaga lume ar fi încurajați să încerce la fel. Riscul de conflict și de haos s-ar putea răspândi în alte părți ale lumii, în Pacific, în Orientul Mijlociu, în special în Orientul Mijlociu. Iranul sprijină Rusia în Ucraina și sprijină Hamas și alte grupări teroriste din regiune. Și vom continua să îi tragem la răspundere pentru asta, aș putea adăuga. SUA și partenerii noștri din regiune lucrează pentru construirea unui viitor mai bun pentru Orientul Mijlociu.

Unul în care Orientul Mijlociu este mai stabil, mai bine conectat cu vecinii săi, și prin proiecte inovative precum calea ferată India – Orientul Mijlociu – Europa pe care am anunțat-o anul acesta, la summitul celor mai mari economii, piețe mai previzibile, mai multe locuri de muncă, mai puțin raiduri, mai puțină durere, mai puțin război odată ce sunt conectate. Ar avea de câștiga oamenii din Orientul Mijlociu și am avea de câștigat și noi”, a explicat Joe Biden.

Riscul dacă SUA întorc spatele Ucrainei și Israelului

„Leadership-ul american este cel care ține lumea laolaltă. Alianțele Americii sunt cele care ne țin pe noi, America, în siguranță. Valorile americane ne fac un partener cu care celelalte națiuni să vrea să lucreze. Să riscăm toate aceste lucruri dacă ne îndepărtăm de Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului pur și simplu nu merită”, a atras atenția Biden.

„De aceea, mâine voi trimite Congresului o cerere urgentă de buget, să finanțăm nevoile naționale de securitate ale Americii, să susținem partenerii critici, inclusiv Israelul și Ucraina”.

Este o investiție deșteaptă, care își va arăta roadele pentru securitatea Americii timp de generații. Ajutați-ne să ținem trupele americane în afara pericolului, ajutați-ne să construim o lume care este mai sigură, în pace și mai prosperă pentru copiii și nepoții noștri”, a fost apelul direct nu doar către americanii de rând, ci și către Congres.

„În Israel, trebuie să ne asigurăm că au ceea ce este nevoie pentru a-și proteja poporul astăzi și întotdeauna. Pachetul de securitate pe care îl trimit în Congres și pe care îi cer Congresului să îl aprobe este un angajament fără precedent pentru securitatea Israelului care va accentua avantajul militar calitativ al Israelului, ceea ce ne-am angajat să facem. Ne vom asigura că Iron Dome continuă să vegheze cerul Israelului. Ne vom asigura că toți actorii ostili din regiune știu că Israelul este mai puternic ca niciodată și vor împiedica acest conflict să se răspândească”, a subliniat Biden.

Liderul de la Casa Albă a arătat că în discuțiile cu Netanyahu a fost abordat subiectul „necesității critice” ca Israelul să opereze conform legilor războiului. „Asta înseamnă protejarea civililor în luptă cât mai bine posibil.”

„Oamenii din Gaza au nevoie urgentă de hrană, apă și medicamente”, a subliniat Biden, reiterând că în discuțiile avute inclusiv cu președintele Egiptului s-a stabilit un acord pentru efectuarea în siguranță a unui prim transport de ajutor umanitar de la Națiunile Unite pentru civilii palestinieni. Dacă Hamas nu deturnează acest ajutor, va fi stabilit un mecanism pentru livrarea constantă a celor necesare populației din Gaza.

„Oricât ar fi de dificil, nu putem renunța la pace, nu putem renunța la soluția a două state. Israelul și palestinienii merită în mod egal să trăiască în siguranță, demnitate și pace”, a declarat Biden.
Președintele SUA s-a referit și la manifestările violente care au marcat societatea americană. „În ultimii ani, prea multă ură a dat prea mult oxigen care alimentează rasismul, creșterea antisemitismului, islamofobia. Chiar aici în America”, a atras el atenția.

Citete totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri