Caută
Close this search box.

Thierry Meyssan: Schimbarea paradigmei în Palestina. Și dacă Turcia, nu Iranul, e țara implicată direct?

Conflictul sângeros care a început în Palestina geografică vine după 75 de ani de nedreptăți la fel de mortale. Din punct de vedere al dreptului internațional, palestinienii au dreptul și datoria de a rezista ocupației israeliene, la fel cum israelienii au dreptul și datoria de a răspunde la atacul pe care îl suferă. Este responsabilitatea tuturor să ajute la rezolvarea nedreptăților suferite de ambele grupuri, ceea ce nu înseamnă să sprijini răzbunarea crudă a uneia dintre ele.
Mai mult, sprijinul care poate fi acordat popoarelor palestiniene și israeliene nu trebuie să conducă la amnistia liderilor respectivi pentru crimele pe care le-au comis, nici a marilor puteri care le-au manipulat, scrie jurnalist francez Thierry Meyssan, în oltaire.org.

Orientul Mijlociu este un univers instabil în care multe grupuri concurează pentru a supraviețui. Prin simplificare, considerăm în Occident că populația sa este formată din evrei, creștini și musulmani, dar realitatea este mult mai complexă. Fiecare religie în sine constă dintr-o multitudine de confesiuni. De exemplu, în Europa și Magreb suntem conștienți că creștinii se împart în Biserica Catolică, Biserica Ortodoxă și Bisericile Protestante, dar în Orientul Mijlociu există zeci și zeci de Biserici diferite. Același lucru este valabil și în cadrul religiilor evreiești și musulmane.

De fiecare dată când o piesă este modificată pe tablă de șah, toate celelalte grupuri trebuie să se repoziționeze. De aceea, aliații de astăzi pot fi dușmanii zilei de mâine, în timp ce dușmanii de astăzi au fost aliații noștri ieri. De-a lungul secolelor, toți au jucat atât rolul de victimă, cât și rolul de călău. Străinii care merg în Orientul Mijlociu recunosc din start persoanele cu aceeași cultură ca ei, aceeași confesiune, cu toate acestea ignoră istoria și nu sunt pregătiți să și-o asume.

Dacă vrem să promovăm pacea, nu trebuie să-i ascultăm doar pe cei de care ne simțim aproape. Trebuie să recunoaștem că pacea presupune rezolvarea nu numai a nedreptăților suferite de prietenii noștri, ci și a celor suferite de dușmanii noștri. Astfel, în lunile anterioare, în Franța, am auzit exclusiv punctul de vedere al unor ucraineni împotriva rușilor, a unor armeni împotriva azerienilor și acum a unor israelieni împotriva palestinienilor.

În cele din urmă, printre numeroasele surse la care ne putem referi, trebuie să distingem cele care își apără interesele materiale imediate, cele care își apără patria și cele care apără principiile. Dar lucrurile sunt complicate de grupuri, nu religioase, ci teocratice. Acestea din urmă nu apără niciun principiu superior, ci folosesc limbajul religios pentru a câștiga.

După aceste preliminarii, să trecem la detaliile faptice.

Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie 2023, la ora 06:00, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la „Războiul din octombrie ’73”, cunoscut în Occident sub numele de „Războiul Yom Kippur”. La vremea respectivă, Egiptul și Siria au atacat pe neașteptate Israelul pentru a ajuta palestinienii. Dar Tel Aviv, informat de Amman și susținut de Washington, a zdrobit armatele arabe. Anwar al-Sadat și-a trădat propriul popor, iar Siria pierduse Golanul.

Operațiunea actuală combină atât o ploaie de rachete, destinată saturarii cupolei de fier, cât și 22 de atacuri la sol pe teritoriul israelian. Pentru prima dată în Palestina, focul rachetelor a fost țintit către centrele de comandă israeliene pentru a promova acțiunea de comando. Acestea din urmă sunt destinate oficial să ia ostatici, astfel încât să poată negocia schimbul lor cu cei 1.256 de deținuți palestinieni aflați în închisoare de maximă securitate. Infiltrațiile au avut loc atât pe uscat, pe mare, cât și prin aer (cu ULM-uri).

Pregătirea acestei operațiuni, achiziția de informații, formarea a o mie de trupe de comando și transferul armamentelor au durat luni, dacă nu chiar ani de muncă. Cu toate acestea, orbiți de convingerea noastră că suntem superiori, nu am văzut-o. Cu toate acestea, a fost proiectat de Mohammad Daif, liderul operațional al Hamasului, care dispăruse de pe radar timp de doi ani și a reapărut alături de purtătorul de cuvânt al Hamasului, «Abu-Obaida».

Detectând cu succes rachetele, dar neputând să le distrugă pe toate, Israel a îndurat cel puțin 3.000 din cele 7.000 de atacuri simultane. Rețelele sociale și canalele TV arabe au arătat că Hamas a pus stăpânire pe mai multe tancuri și cel puțin pe punctul de frontieră la vest de Fâșie. În plus, Hamas-ul a atacat o petrecere la Kibbutz Re’im, unde a violat și a masacrat cel puțin 280 de participanți. Peste tot, a răpit un număr mare de ostatici, inclusiv generali. Comandamentele sale au intrat în mai multe localități israeliene, trăgând cu mitraliere asupra locuitorilor. Există cel puțin 900 de morți și 2.600 de răniți grav pe partea israeliană, de două ori victimele din rândul palestinienilor.

Aceasta este cea mai amplă acțiune palestiniană din ultima jumătate de secol.

Ceea ce se întâmplă este rezultatul a 75 de ani de opresiune și încălcare a dreptului internațional. Zeci de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU au fost încălcate de Israel, fără sancțiuni împotriva acestuia. Israelul este un stat ilegal care nu a ezitat să corupă sau să asasineze aproape toți liderii politici palestinieni. Acesta a împiedicat în mod deliberat dezvoltarea economică a teritoriilor, promovând în același timp crearea unui stat palestinian separat pe care îl controlează parțial.

Frustrarea și suferința acumulate în ultimii 75 de ani se reflectă în comportamentul violent și crud al unor palestinieni, care sunt conștienți că au fost abandonați de mult timp de comunitatea internațională. Cu toate acestea, vremurile se schimbă. Majoritatea membrilor Națiunilor Unite, care au văzut în Siria și Ucraina eșecul militar al Occidentului și victoria Rusiei, nu se mai mulțumesc să-și plece capul în fața Statelor Unite. Adunarea Generală a reafirmat, la aniversarea independenței autoproclamate a Israelului și a masacrului și expulzării palestinienilor (Nakhba), că dreptul internațional este de partea palestinienilor, nu a israelienilor. Acest lucru nu împiedică Hamas-ul să comită crime de război.

Situația actuală este lipsită de speranță pentru ambele părți. După trei sferturi de secol de crime, Israelul nu mai poate pretinde prea multe. Populația sa este acum împărțită. În ultimele luni, negaționiștii secesioniști, adică adepții ucraineanului Vladimir Jabotinsky, favorabili supreamției evreiești, a luat puterea în Tel Aviv, în ciuda opoziției unei mici majorități a populației și a unor demonstrații gigantice. Tinerii săi, care aspiră să trăiască în pace, refuză să slujească în armate pentru a brutaliza arabii, dar totuși li s-au alăturat pentru a-și apăra familiile pe care le iubesc și țara în care nu cred.

În drept, palestinienii au format un stat, căruia i s-a acordat statutul de observator la Națiunile Unite. La moartea lui Yasser Arafat, liderul Fatah, Mahmoud Abbas, a fost ales președinte. Cu toate acestea, în urma victoriei lui Hamas la alegerile parlamentare din 2007 și a imposibilității acceptării occidentale a unui guvern Hamas, palestinienii au purtat un război civil. În cele din urmă, Cisiordania este guvernată de Fatah, partidul secular creat de Yasser Arafat. Mahmoud Abbas și apropiații săi sunt finanțați de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel. În timp ce Fâșia Gaza este în mâinile Hamas-ului, adică ramura palestiniană a Frăției Musulmane. Este guvernată de indivizi care nu văd islamul ca o spiritualitate, ci ca o armă de cucerire. Aceștia sunt remunerați în principal de Regatul Unit, Qatar, Israel, Turcia, Iran și Uniunea Europeană. Ambele părți s-au opus oricărei noi alegeri timp de 16 ani. Liderii lor trăiesc într-un lux mafiot care contrastează cu condițiile mizerabile de viață ale oamenilor lor.

La momentul creării sale, Hamas-ul era finanțat de Regatul Unit. Acesta a fost susținut de serviciul secret israelian pentru a slăbi Fatahul lui Yasser Arafat. Atunci Israel l-a ucis pe liderul său religios, șeicul Ahmed Yassine. Apoi, din nou, Israel a folosit Hamas-ul pentru a elimina de această dată liderii Rezistenței marxiste palestiniene. Astfel, luptătorii Hamas-ului, flancați de operatori Mossad și jihadiști Al-Qaeda, au atacat tabăra palestiniană din Yarmouk la începutul războiului împotriva Siriei. Dar astăzi, din nou, Hamas-ul se luptă cu aliatul de ieri, Israel.

Mohammad Daif este cunoscut a fi fondatorul brigăzilor Izz al-Din al-Qassam. Ca toată Frăția Musulmană, este un adept al supremației islamice. El se referă la Izz al-Din al-Qassam (1882-1935), un adversar al Mandatului francez în Liban și al Mandatului britanic în Palestina. Prin urmare, nu are legătură cu fostul muftiu (căpetenie religioasă) al Ierusalimului și aliatul naziștilor, Amin al-Husseini, chiar dacă au în comun antisemitismul. În 2010, el a scris: „Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam … sunt mai bine pregătite să continue pe calea noastră exclusivă, acolo unde nu există nicio alternativă, și aceasta este calea jihadului și lupta împotriva dușmanilor națiunii musulmane și a umanității… Le spunem dușmanilor noștri: mergeți pe drumul spre dispariție (zawal), iar Palestina va rămâne a noastră, inclusiv Al Quds (Ierusalim), Al-Aqsa (moscheea), orașele și satele sale de la mare (Mediteraneană) până la râu (Jordan), de la nord la sud. Nu primiți niciun centimetru”. Mohammad Daif nu este un militar, ci un specialist în luarea de ostatici. Operațiunea sa este concepută în acest scop, nu pentru a elibera Palestina.

Pe măsură ce sănătatea președintelui Mahmoud Abbas se deteriorează, Fatah este împărțită în trei facțiuni militare:
• Fathi Abou al-Ardate, șeful securității naționale
• cea a lui Mohammad Abdel Hamid Issa ( aka « Lino » ), comandantul Kifah al-Moussallah ( lupta armată ). Face parte din mișcarea lui Mohamed Dallan, fostul șef al informațiilor palestiniene care îl asasinează pe Yasser Arafat. Acum este susținut de Emiratele Arabe Unite.
• cea a lui Mounir Maqdah, fost lider militar Fatah, care s-a apropiat de Hamas, Qatar, Turcia și Iran.

Luna trecută, afronturile au pus aceste trei facțiuni împotriva islamiștilor Hamas, precum și Jund al-Sham și al-Shabab al-Moslem, două grupări jihadiste care au luptat alături de NATO și Israel împotriva Republicii Arabe Siriene. Luptele grele au avut loc în tabăra lui Ain el-Héloué (Sidon, Libanul de Sud). La vremea respectivă, le interpretasem pe cele ale lui Nahr el-Bared ( Libanul de Nord ), în 2007, înainte de a-și da seama că erau legate de agonia lui Mahmoud Abbas.

Timp de 75 de ani, Tel Aviv a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a nega egalitatea dintre toți, fie evrei sau arabi. Dimpotrivă, de la apelul de la Geneva, el a promovat soluția «cu două state», adică planul colonial al ultimei șanse a lui Lord William Peel pe care britanicii nu au reușit să o impună, nici pe teren, în 1937, nici la Națiunile Unite, în 1948, dar asupra căruia există un consens astăzi. De acum, numai marxiștii Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei ( PFLP ) predică în van propunând crearea unui singur stat în care fiecare om să aibă o voce egală.

Față de ceea ce consideră o invazie palestiniană, dar care este, din punct de vedere palestinian, doar o întoarcere acasă, premierul Benjamin Netanyahu a promis victoria. Dar ce înseamnă asta? Uciderea tuturor luptătorilor Hamas nu va rezolva 75 de ani de nedreptate. Copiii lor vor prelua ștafeta părinților care au preluat-o înainte de la părinții lor.

Pentru a-și atinge obiectivul, Benjamin Netanyahu trebuie să reunească mai întâi israelienii pe care i-a împărțit. Urmând exemplul lui Golda Meir în timpul « Six Day War », el trebuie să-și aducă opoziția în guvern. L-a cunoscut și pe Yaïr Lapid și pe generalul Benny Gantz. Cu toate acestea, primul a reprezentat o condiție ca adepții supremației evreiești, Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir, să părăsească guvernul, adică premierul abandonează proiectul său politic și cel al sponsorilor săi actuali, Strausienii administrației Biden.

Liderii Hamas au cerut refugiaților palestinieni din străinătate, tuturor arabilor și musulmanilor să se alăture luptei lor. Refugiații palestinieni înseamnă în primul rând majoritatea populației iordaniene și a celor din Liban. Arabii înseamnă Hezbollah-ul libanez și Siria, două puteri care s-au întors în Hamas în ultimele luni. Musulmanii înseamnă Iran și Turcia.

În acest moment, doar Jihadul Islamic, adică Iranul și diferitele grupuri de rezistență din Cisiordania s-au alăturat Hamas-ului. Citește mai departe pe Solidnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri